Храмовият празник в Момчиловци бе с гости от Асеновград и хористи от Райково

 Храмовият празник в Момчиловци бе с гости от Асеновград  и хористи от Райково

И тази година за храмовия празник на село Момчиловци – 21 май, паметния ден на светите равноапостолни св. цар Константин Велики и майка му св. царица Елена, пристигнаха с автобус поклонници от Асеновград, водени от архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев. За честването на храмовия празник пристигнаха и хористите от църквата „Св. великомъченица Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева, които ангелогласно съпровождаха цялото богослужение. Да се помолят и запалят свещици в храма влязоха кметът на селото Сийка Суркова, общинският съветник Стефан Сабрутев и други общественици.

Празничната света божествена Литургия бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужиха председателят на храма протойерей Николай Рангелов, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. Помощници бяха иподяконите Валери и Иван.

Село Момчиловци има свои отличаващи се традиции и в църквата. Още в 7 часа сутринта свещниците бяха почти заети с незапалени свещи, поставени от десетките именници в селото в навечерието на празника и рано в деня на самия празника, които се запалваха и горяха по време на Литургията. В двора на църквата, също рано сутринта, горяха вече кандилата на именниците – незабравимия отец /свещеноиконом/ Константин Канев /19817-1998/, на свещеник Константин Кабасанов /1863-1944/, на другите духовници, погребани тук. Уважителността към божиите служители естествено въздейства за пример, укрепва вярата, че Родопите са крепило на Истината.

По време на празничното богослужение бяха осветени петохлебия, вино и елей, прочетени бяха стотици имена за здраве и спасение. Иконом Запрян Шиков припомни на богомолците заслугите за християнството на св. цар Константин Велики и майка му св. царица Елена.

Днес сме се събрали в този стародавен храм, за да почетем тези небесни покровители на Момчиловци и Родопа планина и да се помолим за здраве и спасение, за мир и любов в семействата и сред всички православни християни, заключи проповедта си иконом Запрян Шиков.

Архиерейският наместник архимандрит Висарион поздрави всички именици и богомолци с храмовия празник и призова: „Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта!“ Той от сърце благодари на председателя на църковното настоятелство протойерей Николай Рангелов и на църковните настоятели, че и тази година той и смолянски духовници са поканени заедно да бъде отслужена тази тържествена св. Литургия. Благодаря и на мая събрат, каза той, архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, който установи традиция от дълги години миряни от Асеновград в този ден да посещават храмовия празник. Архимандрит Висарион изказа благодарност на хористите от храм „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци, които редовно участват в богослуженията на отец Николай. Благодари и на райковските хористи за ангелогласното пеене. Нека Божията любов и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат над всички нас, призова архиерейският наместник.

По традиция бе предложена на участниците в празника благословена трапеза.

Росица Примовска

Вирни се горе