Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян отпразнува тържествено своя покровител

Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян отпразнува тържествено  своя покровител

Ежедневно вярващи имат среща с великия свети Чудотворец. Прекрачвайки прага на този храм и отправяйки се към храмовата икона, в сърцето прелива голяма надежда, че ще намерят спасение и това е доказано. Упованието е сила, дава криле за справяне и подхранва вярата, защото свети Николай Мирликийски Чудотворец не пренебрегва нито една молитва. Изпълнява ги в нужното време и ни учи да сме търпеливи, смирени и вярващи.

Храмовият празник е венец на благодарността. Всички са заедно, молитвите са общи и усърдни, надеждите по-големи, поклоните искрени. За днешното време на пандемия това е много важно и спасително.

Тази година и двете богослужения на Никулден в Смолян – Вечернята и божествената света Литургия, бяха възглавени от иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник в храм „Света Неделя“. С него съслужи предстоятелят на празнуващия храм отец Васил Маджаров, а на Вечернята се включи и отец Димитър Одаджиев от храма „Успение Богородично“. Иподякони бяха Илия и Емил. Песнопенията изпълняваше църковният хор с диригент Радка Чакърова, от други църкви в града имаше също певци и четци.

Вечерните по повод на храмовите празници се отличават с това, че в края на служението свещениците четат Акатист на светеца. Атмосферата е трогателна. Словата са прочувствени, молитвите и благодарностите са дълбоки. Обръщението към св. Николай бе: “Велики Чудотворецо, чуй нас, които ти се молим и прибягваме под твоя закрила, застъпи се с богоприятните си молитви пред Всесишния и изпроси всичко що е полезно за душите и телата ни. Запази с молитвената си мощ този свети храм и всеки град и село в отечеството ни и св. ни Църква, благочестивия и христолюбив български народ и всички православни християни наши братя, от всяка злочестина, от външни и вътрешни врагове, от мор, земетресение, градушка, глад, наводнения, с огън и меч нашествие на другоплеменници и от междуособици. В беди и скърби протягай ни ръка за помощ и ни отвори дверите на Божието милосърдие.“

На самия празник Никулден след светата божествени Литургия иконом Запрян Шиков припомни великите милосърдни дела на свети Николай Мирликийски Чудотворец /270-343, Мала Азия/, неговата безпределна грижа към бедни и болни, безценната помощ, която оказвал в трудни моменти, например на окаяния баща, който щял да си продаде дъщерите, или когато укротил морето по време на буря, за да спаси от удавяне един моряк. Той е известен като смел, отявлен защитник на християнството, заради което бил затварян и в тъмница. Участвал в Първия вселенски събор в Никея. Нетленните му мощи се намират в специален за него храм в град Бари, Италия.

Иконом Запрян Шиков поздрави всички с храмовия празник и специално именниците с думите: „Бъдете живи и здрави и от Бога благословени!“ Благодари на свещеник Васил Маджаров за поканата да служат заедно на Никулден. След това той връчи грамотите за отличие на трите момичета от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“, които участваха в Националния конкурс за рисунка, стихотворение и есе „Въведение Богородично“ на Пловдивска света митрополия. Сърдечно поздрави и пожела нови успехи на Антония Кушлева /12 клас/ – Първа награда за есе, на Диана Павлова /9 клас/ – Първа награда за рисунка, и на Теодора Аврамова /8 клас/ – Втора награда за рисунка.

Песнопението „На многая лета“ изпълни тържествено целия храм.

В двора на всички бе раздаден благословен курбан от риба. Нали свети Никола е закрилник и на моряците!

Росица Примовска

Вирни се горе