Хиляди души ще останат без работа тази година

Хиляди души ще останат без работа тази година

Към края на декември 2009 г средната безработица за страната е 9,13% , а за цялата година 7,59%. Това съобщи пред БНТ в предаването „Денят започва" социалният министър Тотю Младенов. Според прогнозните данни на правителството очакваната за 2010 г. са безработица да достигне 11,4% средно за цялата година.

Министър Младенов съобщи, че са предвидените 65 милиона лева за активни мерки на пазара на труда. Паралелно с това ще се работи по оперативна програма „Човешки ресурси". По мярката „Аз мога", която ще стартира следващия месец, са предвидени 26 милиона лева и ще бъде осигурена работа на 27 хиляди души, предаде КРОСС.

Програма „Отново на работа" с бюджет от 64 милиона лева ще осигури работа на 8 хил. лица, които са в предпенсионна възраст. 90 милиона лева са предвидени в програма „Адаптивна възраст". Освен безплатно обучение обхванатите лица ще получават и месечна стипендия от 176 лв. Програмата „Развитие" ще тръгне от края на следващия месец. Предвидените средства за обучение са над 65 хил.лв. На заетите по тази програма лица държавата ще поеме минимална заплата за период от 9 до 12 месеца и съответните осигуровки.

„Над 300 милиона лева ще се изразходват тази година за над 250 хиляди човека за обучение, запазване на работни места, преквалификация. По отделните програми има гарантирани работни места", увери социалният министър.

По повод възникналото напрежение по програма „Личен асистент" министърът поясни, че действително според средствата от държавния бюджет тази година има два пъти по-малко лични асистенти – 4 хил. човека, но след няколко дни ще бъдат осигурени над 5 и 200 хил.работни места по тази програма и то при по-добри условия. „ Само след една седмица ще има в цялата страна над 9 хиляди асистенти, което е повече от миналата година", заяви Младенов.

Вирни се горе