Група ученици гостуваха на полицейски служители от РУП – Смолян

Група ученици гостуваха на полицейски служители от РУП – Смолян

Полицейски служители от Районно управление “Полиция” – Смолян вчера, 20.03.2015 г., посрещнаха група ученици от V-ти до VIII-ми клас в ОУ “Проф. д-р Асен Златаров” гр. Смолян, и тяхната ръководителка г-жа Силвия Чешмеджиева. Те изявиха огромно желание и интерес да посетят сградата на РУП – Смолян, където да се запознаят отблизо с работата на полицаите и да обсъдят с тях вълнуващи теми около тяхната физическа подготовка и активност, необходими, за да бъдат здрави. Такава беше и темата на тяхното посещение “Активни и здрави”, обясни г-жа Чешмеджиева. За целта им бяха показани Стрелбището и Спортната зала, където тренират полицаите и поддържат форма, за да бъдат добре подготвени във всякакви ситуации, с които се сблъскват в ежедневната си работа. Събеседници на учениците бяха служители от Детска педагогическа стая, отдел “Охранителна полиция” и от сектор “Криминална полиция” при ОД МВР – Смолян.

Младежите се запознаха първо с дежурните полицаи, които непрекъснато приемат сигнали на спешния телефон 112 от жителите на областта, които са в нужда. Повечето от подрастващите бяха информирани и показаха знания, когато отговориха правилно на въпроса кой е т.нар. телефон за спешни повиквания. Беше им разяснено, че когато са в беда и имат нужда от помощта на полицията, пожарната и спешна медицинска помощ да позвънят на телефон 112. По време на непринудения им разговор със служителите бяха засегнати главно темите, които ги вълнуват най-много, а именно за агресията в училищата и как да бъде избегната или как да се противодейства на това явление. Получиха от тях съвети, че с търпение, толерантност, спокойствие и самоконтрол би била избегната всякакъв вид агресия и насилие. Това са и качествата, които всеки полицай трябва да притежава. На това наблегна полицая, който им показа в спортната зала хватки както за лична самоотбрана, така и за справяне с “лошите”, които той е научил с много труд, постоянство, много тренировки и спортуване. Това беше пример за подрастващите, които разбраха, че за да бъдат здрави и силни, трябва да се учат, трудят и да спортуват. Децата бяха любопитни да видят как се арестува с белезници, за какво и как се използва полицейската палка и не на последно по интерес място оръжието – в какви ситуации и как се използва то.

Освен всичко полицаите са и точни стрелци, за целта тренират непрекъснато в т.нар. стрелбище, в което надникнаха учениците. Отблизо видяха какво представлява истинският патрон, както и мишените по-които се целят, докато стрелят полицаите. По този повод беше споменато, че служители от РУП – Смолян са печелили редица медали и купи за точна стрелба с оръжие, както и за полицейска защита за служители на МВР на местно и национално ниво, с което си заслужиха възхищението и аплодирането на децата. Посещението на учениците завърши със срещата им с полицейското куче, което демонстрира атрактивно задържане на нападател и престъпник и изпълняваше успешно команди на своя учител и приятел-полицай. Всичко онова, което научиха децата по време на гостуването си на полицейските служители им беше полезно, интересно и впечатляващо. Емоцията, която изпитаха момчетата и момичетата от групата на г-жа Чешмеджиева в ОУ “Проф. д-р Асен Златаров” гр. Смолян се виждаше в техните радостни и интригуващи погледи. В кипящите за живот сърца на децата се зароди желанието за приятелство с полицаите и за все повече срещи и разговори с тях, които обещаха, че ще се осъществяват.

Вирни се горе