Готвачи от Смолян са сред най-добрите в страната. Спечелиха престижни награди от Национално кулинарно състезание

Готвачи от Смолян са сред най-добрите в страната. Спечелиха престижни награди от Национално кулинарно състезание

Двама смолянски готвачи с престижни награди от провелото се миналия уикенд Национално кулинарно състезание в Пловдив. В него участваха над 120 професионални готвачи от цялата страна. Лазар Дърмонев и Диана Георгиева заеха призови места и спечелиха стипендии от по 1000 евро за четиримесечно обучение в престижна кулинарна академия HRC CULINARY ACADEMY в София. Целият отбор на Шефс клуб Смолян към Българската асоциация на професионалните готвачи се представи изключително достойно в Националното кулинарно състезание. „В подобно състезание участваме за първи път. Отидохме като на шега, просто да видим, а се оказа, че спечелихме престижни награди.“, каза Димитър Паскалев.

Лазар Дърмонев спечели наградата в категория „Национална кухня – нов прочит“, а Диана Георгиева – в категория „Паста“. Лазар впечатли журито с родопски клин с коприва, представен по модерен начин. Димитър Паскалев, Николай Желев и Снежана Орлова се представиха отборно. Тяхното готвене беше съпроводено от изпълнение на гайда, много усмивки и позитивизъм и успяха да спечелят симпатиите както на участниците, така и на журито. „Ние бяхме отбор, ние се смеехме, забавлявахме и предавахме положителните си емоции на ястията“, каза още Паскалев. „Като отбор ни обедини любовта към храната, а и родолюбието“, добави Снежана Орлова. Всички бяха категорични, че искат да развиват Родопите. Да покажат, че смолянските готвачи, са на не по-ниско ниво, в сравнение с тези от София, например.

Състезанието е едно от най-големите за топ готвачите в страната, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.

Вирни се горе