Гостуваща изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ се откри днес

Гостуваща изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ се откри днес

В РИМ „Стою Шишков“ – Смолян днес се откри гостуващата изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ на ИБЕИ-БАН.

Целта на изложбата е да представи чрез снимки разнообразието от дюнни местообитания по Черноморското крайбрежие, както и скалите, и сипеите в предпанинските и планинските територии на България извън екологичната мрежа Натура 2000, които чрез разнообразната си флора и фауна представляват важен елемент от биологичното разнообразие в страната. Като специфичен ландшафтен елемент, те имат и значителна естетическа стойност. За разлика от плажовете и крайбрежните територии по Черноморското крайбрежие, които имат пряко значение за туризма и рекреацията, скалните местообитания не са обект на пряко ползване от хората, но имат естетическа стойност, разнообразявайки предпланинския и планинския ландшафт. Част от тези скални комплекси са природни феномени.

Идеята на организаторите на изложбата е да насочат вниманието на обществеността към възможностите тези територии да се използват в полза на хората за туризъм, рекреация, опознаване на природни забележителности, както и да представят типичното за целевите екосистеми биологично разнообразие. Изложбата е подготвена от екип от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в рамките на проект „Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България (SPA-EcoServices)” по програма BG03 “Биологично разнообразие и екосистеми“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 и националния бюджет. Целта на проекта е да се подготви карта на разпространението на местообитанията, принадлежащи към този тип екосистема и чрез набор от индикатори да се направи оценка на състоянието и ползите.

Тя ще може да се посети в музейните зали до 15.02.2017 г.

Вирни се горе