Благодатният огън от Йерусалим ще гори и в Смолян

Благодатният огън от Йерусалим ще гори и в Смолян

Архимандрит Висарион ще донесе божествения пламък на Велика събота и ще го раздаде на свещениците от духовната околия

И тази година Благодатният огън, който слиза от небето на Възкресение Христово в Йерусалим, ще гори във всички храмове на Смолянска духовна околия.От нетварната светлина ще запалят свещичките си всички православни християни на Великден, съобщиха от Архиерейското наместничество в Смолян.

На Велика събота архимандрит Висарион ще посрещне делегацията на Светия синод, водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивдивския митрополит Николай на летище Пловдив в 19.30 ч. Вземайки частица от божествения пламък, донесен от Божи гроб в Ерусалим, Негово Високопреподобие ще отпътува за Смолян.Духовният водач на Родопите ще спре в Хвойна, Чепеларе и в Пампорово, където ще предаде огъня на свещениците от Хвойна, Чепеларе, Девин, Момчиловци и Широка лъка. Планирано е това да стане около 22.00 часа на Велика събота. След това архимандритът ще пристигне в Смолян, където пред храм „Св. Висарион Смоленски” ще даде от божествения огън на свещениците от Смолян, а оттам те ще го разнесат в храмовете. На Възкресение Христово от благодатната светлина ще запалят всички миряни в църквите на духовната околия.

В продължение на близо 2000 години Бог по своята милост изпраща именно този Благодатен огън, който е едно велико чудо и проява на Божията милост и любов към всички нас човеците, който слиза на този ден, за да бъде раздаден на всички вярващи, събрани там, за да посрещнат Възкресение Христово,допълва архимандрит Висарион.

Вирни се горе