Глад за гъби в Родопите, пунктовете са празни

Глад за гъби в Родопите, пунктовете са празни

Челядинка няма, всички чакат манатарката

Слабата реколта тази пролет срина пазара на гъби в Родопите. За разлика от миналата година, когато сезонът започна в началото на април, сега пунктовете са изкупили едва по десетина килограма от майската гъба и деликатесната смръчкула. „Кампанията започна след Гергьовден. Заради дългата зима и сухата пролет обаче гъби няма. Изкупуваме известната с вкусовите си качества смръчкула срещу 35 лв. за килограм, а майската гъба и челядинката – за 10 лв. на кило. Но толкова слаба реколта не помня да е имало в последните 20 години“, жалва се Захарина Билянова, шеф на пункт за гъби и диворастящи плодове в Смолян. Хората се надяват на дъжд в сезона на манатарките, който започва сега. В началото на юни е началото и на кампанията за пачи крак, казва Билянова.

Колегата Ӝ Алекси Келешев от смолянското село Кутела вече е купил първата манатарка за сезона. „По традиция за всяка първа гъба давам 10 лв. Ей така, за кадем. Тази беше 20 грама“, казва Келешев. Според него, ако температурите в Родопите се покачат и вали по-често, гъбената криза ще бъде преодоляна. В горите вече се намира оскъдно количество пачи крак, който местните продават срещу рекордната засега цена от 8 лв. за кг. При по-големи количества стойността пада до левче за кило.

По-голямата част от гъбите в Родопите отиват за износ, най-вече за Италия, Германия, Швейцария, Франция и Канада. Останалите се сушат и замразяват.

Вирни се горе