Георги Кърпаров бе избран за районен прокурор на - Смолян

Георги Кърпаров бе избран за районен прокурор на - Смолян

Висшият съдебен съвет избра единодушно с 21 гласа „за” прокурор Георги Николов Кърпаров за административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Смолян.

Георги Кърпаров има над 5 години юридически стаж в органите на съдебна власт като младши прокурор, прокурор в Районна прокуратура – Кърджали, и към момента прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.

В своята Концепция за стратегическо управление на Районна прокуратура – Смолян, той набелязва като приоритет подобряване на работата по бързи и незабавни производства.

Пред ВСС прокурор Кърпаров представи своето виждане, че провежданата наказателната политика е фактор за формиране на обществени нагласи на одобрение, доверие и респект към действията на съдебната власт. Акцентира върху прокурорския си опит в два различни съдебни района, всеки от тях със свои специфики. Върху тази основа той възнамерява да надгражда професионалната си кариера и да реализира идеи, свързани с оптимизация на специфичната прокурорска дейност и на работата на служителите в прокуратурата. Прокурор Кърпаров заяви намерение да работи за преодоляване на проблема с продължителните разследвания като организира обучения на разследващите полицаи и инициира въвеждане на система за случайно разпределение на досъдебните производства и при тях, както и да активизира работата по характерни за района престъпления като незаконната сеч и разпространението на наркотици. Предвижда иницииране на срещи с училищни ръководства и с ученици за разясняване на вредата от употребата на наркотици и прилаганата наказателна репресия.

Членът на ВСС Ясен Тодоров посочи, че е впечатлен от концепцията и представянето на прокурор Кърпаров. Магдалена Лазарова, Галя Георгиева и Елка Атанасова зададоха въпроси, свързани с формирането на управленски екип, добрите практики, които ще бъдат заимствани от дейността на Районна прокуратура – Пловдив, и създаването на екипа за работа по бързи производства.

В изказването си в подкрепа на Георги Кърпаров, членът на ВСС Румен Боев подчерта високата му професионална подготовка, смелостта му да се кандидатира за административен ръководител в прокуратура, в която не е работил, като сподели и добрите си лични впечатления от кариерата му в системата на прокуратурата.

Вирни се горе