Гайдари учредиха национална асоциация с мисъл за бъдещето

Гайдари учредиха национална асоциация с мисъл за бъдещето

Десетки гайдари от цялата страна се събраха в София вчера, за да учредят Национална гайдарска асоциация.

Музикантите пристигнаха от различни фолклорни области и отбелязаха събитието в Борисовата градина, предаде БНТ.

Споделяйки любовта си към емблематичния български инструмент, десетки гайдари свириха и празнуваха в продължение на часове.

Петър Янев – гайдар: “Този инструмент е сакрален. И всички български инструменти са сакрални. Но гайдата само винаги се е използвала за връзка между материалното и духовното. Има останали такива практики. Нестинарството – само на гайда и на тъпан нестинарят може да изпадне в транс и да влезе в огъня.”

Веселин Козарев – ръководител на гайдарски състав “Родопчани”: “Родом съм от Смолян и затова се занимаваме с каба гайдата. За нас това е нещо нормално, за родопчани е нещо нормално и ние израстваме с това нещо – държим го в сърцата си, много близо до себе си.”

Валя Балканска – народна певица: “Първо ти се обръща една буца в стомаха, след това набира силата и да можеш да запееш. Как иначе? Вълнението, тръпката подава гайдата.”

Петър Стоянов – президент на Република България (1997 – 2002): “Бил съм, кажи речи, в целия свят и съм видял вече какво ли не на моята възраст. Да знаете, няма нищо по-хубаво, по-красиво, по-затрогващо, по-българско от сто каба гайди, когато тръгнат от Рожен планина и засвирят заедно.”

Чрез създаването на националната асоциация гайдарите вярват, че заедно могат да съхранят изкуството и да го предадат на следващите поколения.

Вирни се горе