Фотодокументална изложба „Разрушение и съзидание” в музея в Смолян

Фотодокументална изложба „Разрушение и съзидание” в музея в Смолян

Фотодокументална изложба, посветена на именития български възрожденски майстор-строител Кольо Фичето, е аранжирана в залите на РИМ „Стою Шишков” – Смолян за Коледно-новогодишните празници. Тя е реализирана в рамките на първи етап на проекта „Майсторът и времето“ за цифровизация на уникалното архитектурно наследство на Никола Фичев.

Създадена е от Инcтитyтa пo мaтeмaтикa и инфopмaтикa пpи БАН, с подкрепата на Община Вeликo Tъpнoвo, с партньори Регионален исторически музей във Велико Tъpнoвo и музеите в Дpянoвo, Свищoв и Лoвeч. На 15 пана са презентирани фотоси и любопитна информация за забележителни обекти, сътворени от Уста Колю Фичето.

В излoжбaтa ca пoкaзaни Пpeoбpaжeнcкият манастир (1861), Килифapeвcкият мaнacтиp (1840 –1842), Кaтeдpaлният хpaм “Рoждecтвo нa пpecвeтa Бoгopoдицa”, църквата “Свeти Спac” (1859), Къщaтa c мaймyнкaтa на Никола Коюв във Велико Търново (1848), Ханът на хаджи Николи Минчоолу (1858) и Попикoнoмoвaтa къщa във Вeликo Tъpнoвo (1858), Беленски мост над река Янтра край град Бяла (1865 – 1867) и Покритият мост в Ловеч над река Осъм (1872 – 1874, оригинален до 1925 г.), цъpквата “Свeти Никoлa” в Дpянoвo (1852), църквата “Свeтa Tpoицa” в Свищoв (1867), Чешма в двора на Соколски манастир до Етъра край Габрово, мaкeтитe нa Лeoн Филипoв, фабриката за коприна на Стефан Карагьозов, както и други изящни конструкции на прочутия и неповторим не само за своето време майстор, строител и архитект.

Прочутият български майстор-строител Никола Йованов Фичев, известен като Кольо Фичето и наричан Уста̀ Колю Фичето, е роден в Дряново през 1800 г. в семейството на Йован и Мария Фичеви. Остава рано сирак без баща и едва 10-годишен започва да учи занаят при тревненски майстори- дюлгери. На 17 години учи как се дяла камък при майстори от западнобългарската строителна школа от град Корча. След това усвоява строителство на църкви, камбанарии и мостове от брациговските майстори. Още млад, 23-годишен, той е вече калфа. На 36 г. е общопризнат за майстор в търновски дюлгерски еснаф, а през 1854 г. избран за главен майстор на еснафа. Колю Фичето умира на 15.11.1881 г. във Велико Търново. Като строител Никола Фичев се отличава с изящните си леки конструкции и елементи с тъй наречената „фичевска кобилица”. Въвежда барокови черти и собствен стил – колонки, еркери и каменни релефи с народна символика: нимфи, грифони, лъвове, орли и други фигури с възрожденска символика.

Гостуването в Смолян на фотодокументалната изложба „Разрушение и съзидание“ е по покана на Регионален академичен център – Смолян при БАН и РИМ „Стою Шишков“.

Изложбата е достъпна за жителите и гостите на Смолян от 20 декември 2017 г.

Вирни се горе