Фондация „За Родопите“ реализира мащабен проект в 20 дневни центрове за деца със СОП в три области

Фондация „За Родопите“ реализира мащабен проект в 20 дневни центрове за деца със СОП в три области

Проектът „НЕ НА СТИГМАТА! Стимулиране на уязвима група деца чрез изкуство“ е иницииран от режисьора Петър Тодоров, актрисата Десислава Минчева и д-р Здравка Янева, детско-юношески психиатър, с участието на Здравка Пинева – експерт-психолог.

Проектът включва представянето на живо през месец юли на специализирания спектакъл за деца със специални образователни потребности „Жълто“ в 20 дневни центрове за деца и младежи с увреждания и центрове за обществена подкрепа в Смолянска, Кърджалийска и Хасковска области, с придружаваща интерактивна артистично-образователна работилница „Игра на сетивата“ на актрисата Десислава Минчева и режисьора Петър Тодоров след представлението. В Смолян спектакълът „Жълто“ ще бъде представен на 2 юли, петък, от 10 часа в Дневен център „Звънче“. Допълнително ще бъде проведен еднократен обучителен модул на тема „Изкуството-най-лесен път до сетивата“ за ресурсни учители и родители на деца със сензорно-интегративна дисфункция в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Смолян със съдействието на директора на Центъра Таня Бошнакова. Модулът с възможност за дискусия ще бъде ръководен от д-р Здравка Янева, професионален лекар-специалист по психично здраве, работещ в София. Модулът ще бъде записан, дигитализиран и разпространен безплатно до дневните центрове, заедно с дигитален запис на спектакъла „Жълто“.

Спектакълът и работилницата са адаптивни спрямо различните пространства и те ще бъдат проведени в 20 дневни центрове за деца и младежи с увреждания и центрове за обществена подкрепа в следните населени места – Смолян, Златоград, Неделино, Девин, Рудозем, Кърджали, Ардино, с. Добромирци, Момчилград, Хасково, Димитровград.

Децата със специални образователни потребности и техните семейства, специално в малките и средни населени места в отдалечените и труднодостъпни райони на страната, изпитват дълбоки затруднения със справянето със задачата за социализирането на тези деца от всякакво естество -липса на адекватна специализирана помощ, липса на досег до изкуство, до голяма степен и липса на средства за пътуване до големите центрове, където дейностите и специалистите за тях са концентрирани.

Проектът „НЕ НА СТИГМАТА! Стимулиране на уязвима група деца чрез изкуство“ е новаторски и целият му екип дълбоко и ентусиазирано вярва в смисъла му и в необходимостта от неговата реализация. В социален план, нуждата от подобна пилотна инициатива, специално в малките, средни и отдалечени от центъра населени места, е повече от назряла. Дневните центрове там са изолирани и недостигът от разнообразни висококачествени методи за терапия, както и липсата на достъп до изкуство, е ежедневие. Проектът ще предостави на децата обхванати от центровете, участващи в инициативата, безплатна възможност за досег до професионалното изкуство и за включване в работилница като терапевтичен метод, а на техните ресурсни учители и семейства – висококачествена специализирана помощ.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ чрез програмата „Социално ангажирани изкуства“.

Вирни се горе