ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ ФАКУЛТЕТ ЯВЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ

ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ ФАКУЛТЕТ  ЯВЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ

Физико-технологичният факултет към ПУ „Паисий Хилендарски” oбявявa дoпълнитeлeн пpиeм нa cтyдeнти зa yчeбнaтa 2020/2021 гoдинa по определени cпeциaлнocти. Базата на Факултета в град Смолян е една възможност на младите хора от региона да получат обща и професионална подготовка на европейско ниво.

„Във Факултета студентите имат уникалната възможност да станат част от атмосферата на една подкрепяща и разнообразна среда, в която да открият нови възможности за творческа реализация и личностно израстване, да формират нови приятелства с хора от цял свят и да се изправят пред предизвикателства, които ще им позволят да развият пълния си потенциал”, споделя доц. д-р Кънета Паскалева, ръководител катедра „Машиностроене и транспорт”. „„Машиностроителна техника и технологии” и „Автомобилна техника” са две от актуалните за региона специалности, по които е обявен допълнителен прием. Вследствие на географските и икономическите особености автомобилният транспорт се е утвърдил като единствената възможна алтернатива за област Смолян. Развитието на автомобилния бранш в региона и обособяването на голям брой транспортни фирми обуславят необходимостта от наличието на подготвени инженери. Завършилите специалност „Машиностроителна техника и технологии“ работят на водещи позиции в предприятията в Смолян и региона, свързани с този бранш и гладът на индустрията за такъв вид специалисти не стихва”, съобщи доц. Паскалева.

„Тази година има голям бум на желаещи млади хора да се обучават в специалности „Хардуерни и софтуерни системи” и „Компютърни и комуникационни системи” и местата в тях са заети. Засилен интерес се наблюдава към новите за база Смолян: „Автомобилни електронни системи” и „Електроснабдяване и електрообзавеждане”. Към момента има ограничени места в тези специалности”, добави доц. д-р Слави Любомиров, заместник-декан на Факултета и ръководител на катедра „Електротехника и комуникации”. „Със сигурност в България има недостиг на инженерни кадри. В нашия доказано иновативен факултет студентите получават образование, което ще им разреши да се реализират успешно на трудовия пазар. Обучавайки се във Факултета, младите хора имат възможност да получат модерно и качествено образование, близо до семействата си, което е добро решение по време на пандемия”, добави той.

Желаещите могат да кандидатстват с оценката от Държавен зрелостен изпит по: български език, физика, математика, биология или химия или с оценката от кандидатстудентски изпит по: физика, математика, биология, химия или български език от ПУ или друго ВУ

Допълнителна информация може да се намери на сайта на Пловдивския университет, на http://pu-ftf.eu/ и http://student.pu-ftf.eu или на място в сградата на база Смолян, намираща се на ул. „Дичо Петров“28.

Вирни се горе