Фирмите вече могат да проверят онлайн колко фискални устройства имат регистрирани

Фирмите вече могат да проверят онлайн колко фискални устройства имат регистрирани

От днес фирмите, които имат електронен подпис, могат да проверяват онлайн колко фискални устройства има регистрирани на техния БУЛСТАТ. Чрез новата е-услуга представителите на дружествата правят и справки за това, какви отчети са подадени към НАП от техните касови апарати. До момента със системата на НАП дистанционна връзка имат 370 000 фискални устройства от цялата страна. Клиентите на НАП могат да намерят новата услуга на www.nap.bg в секцията „Електронни услуги“.

Междувременно стана ясно, че близо 55% регистрираните фирми в НАП – Смолян, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци до сега, са го направили чрез интернет. От началото на кампанията до сега в офис-Смолян са приети общо 485 декларации, като 254 от тях са подадени по електронен път. Тази година, срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 1 април, тъй като 31 март е в неделя. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.

1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Вирни се горе