Фалстарт на интернет преброяването

Фалстарт на интернет преброяването

Сайтът на Националния статистически институт, чрез който в 00:00 ч. на 1 февруари трябваше да започне онлайн преброяването на населението на България, беше блокиран в първите 40 минути след полунощ.

Още в следобедните часове вчера институтът съобщи за проблеми със системата за електронно преброяване, като уточни че причината е в тестването на системата и техническите настройки, които се правят.

В момента сайтът функционира нормално.

Електронното преброяване ще продължи до 10-ти февруари, когато ще започне и традиционното преброяване с хартиени карти и преброител. От статистиката уверяват, че всяка секунда 400 хил. души могат да се броят едновременно.

Онези, които успешно попълнят анкетната карта с 34 въпроса в интернет, ще получават уникален 10-цифрен код, който трябва да покажат на анкетьорите на НСИ, които ще посещават домовете от 10 до 28 февруари.

Най-важното, което трябва да знаят хората, казват от Националната статистика, е, че за да се преброят било по интернет или с хартиена карта, не са им нужни никакви допълнители документи. Въпросите са елементарни и за тях не се изисква подготовка.

  • Ние не изискваме документи, тоест ако кажете, че сте женен, няма да ви поискаме акта за граждански брак, за да видим, че това е вашата съпруга или вашата диплома за образование.

Друго уточнение – независимо къде е регистриран, всеки човек ще бъде преброен на мястото, където го намери преброителят.

  • Може и на ски да ви намерим в Пампорово, ще ви намерим и ще ви преброим.

Колкото до самите въпроси – хората попълват само тези за жилищата и населението, не и за сградите. Например един от въпросите е колко е площта на жилището на дадения човек в квадратни метри или колко стаи има. Интересни са и въпросите за битовата осигуреност.

  • Ние нито питаме за яхти, за брой книги или колко телевизора имате, целта е да се установи кое характеризира бита на българина, отговорите са само с да и не – например имате ли кабелна, интернет.

При въпросите за население най-важни са тези, които ще покажат колко е броят на хората в отделните градове и села.

Очаква се обезлюдяване на едни райони и концентрация в други като София и Варна. Очаква се и нацията ни да намалее още.

Други важни въпроси са тези за етническата структура, майчиния език и вероизповеданието.

  • Тези въпроси са по желание, те са доброволни, но аз апелирам всеки да отговори на тези въпроси, защото само веднъж на 10 години се дава възможност българските граждани да се самоопределят…

Преброителите са гвардия от 53 000 души. Всеки от тях ще има легитимация.

Трябва да знаете още, че те тръгват едва от 10 февруари. Всеки от тях е длъжен да намери хората, които трябва да преброи, независимо колко пъти ще ги търси. Глобата за тези, които отказат да се преброят, е 120 лева.

Вирни се горе