Facebook на съд – заради многото потребители

Facebook на съд – заради многото потребители

Петима потребители на Facebook подадоха съдебна жалба срещу социалната мрежа заради това, което всъщност доведе до нейния успех: предоставянето на възможност на своите членове да споделят онлайн подробности от личния си живот.

В жалбата Facebook е обвинен, че събира лични данни, без да спазва даденото обещание потребителите да могат да оказват стриктен контрол върху публикуваната от тях информация, предава АФП.

Всъщност има опция за скриване на определена информация от хора, които не желаем да я видят, но в основата на проблема се оказва, че стоят твърде многото потребители, пред които трябва да управляваме поверителността на личните си данни.

От компанията казват, че жалбата е неоснователна и смятат, че ще спечелят съдебната битка. Петимата потребители искат обезщетения в неназован размер.

Един от тях е жена, която се присъединила към социалната мрежа още от самото й начало, когато сайтът е бил предимно платформа за общуване между студенти. Марк Зукърбърг създава Facebook през 2004 г. с цел да даде възможност на приятели от университета да останат в контакт и след завършването си.

Според потребителката компанията я е излъгала, развивайки допълнително бизнеса си, като към момента членовете на сайта наброяват над 250 млн. души.

Сред останалите жалбоподатели са фотограф и актриса, които упрекват Facebook, че разпространява без позволение техни снимки.

Вирни се горе