ФА "Родопа" се включва в протеста днес

ФА "Родопа" се включва в протеста днес

ФА “Родопа” се включва в протеста под надслов: ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО!

Декларация на „Съюза на българските музикални и танцови дейци“ и съвместни писма на КНСБ и КТ „Подкрепа“ във връзка с протеста по проекта за нов рестриктивен бюджет за 2016 г. на Министерство на културата.

На 23.11.2015 г. след обсъждане в общото събрание на синдикалната организация в ФА „Родопа“ Смолян към КНСБ прие да се подкрепи без резервно предприетите действия на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и се заяви, че ще се участва в протестни действия. ако се стигне до тях.

Златина Узунова

ДЕКЛАРАЦИЯ

КНСБ КТ”ПОДКРЕПА“

Синдикат на работещите в Синдикат „Музеи и галерии –

музеите и галериите – НСФ НФ “Култура“, КТ „Подкрепа

„Култура“ – КНСБ

ПРОТЕСТ

НА РАБОТЕЩИТЕ В МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ НА 24.11.2015 Г.

СТИГА МИЗЕРИЯ!

СТИГА ЛЪЖИ! ЗА ДОСТОЙНИ ДОХОДИ!

ЖИВОТЪТ НИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!

Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ организираме протестна акция на 24.11.2015г., под надслов:

ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО!

С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България! Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-а година, ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на Минималната работна заплата.

Призоваваме всички работещи в музеите и художествените галерии да кажем:

„НЕ“ на всичко това.

В декларация до министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева изпратихме нашите искания:

  1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

  2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

  3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

  4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

Няма да плащаме чуждите грешки с нашите заплати! Готови сме за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи. Призоваваме българската общественост да ни подкрепи за да опазим културното наследство на България за бъдещите поколения!

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ

“ПОДКРЕПА”СИНДИКАТИ ВБЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НЕЗАВИСИМА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ

”КУЛТУРА” ”КУЛТУРА”

Изх. № 64/11.11.2015 Изх. № 0043 / 11.11.2015

ДО

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС

Г-ЖА ПОЛИНА КАРАСТОЯНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ НА НС

Г-ЖА МЕНДА СТОЯНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ НА НС

КОПИЕ:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

КОПИЕ:

Г-Н ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

Г-Н ДИМИТЪР МАНОЛОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”

Ние, специалистите от Националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки на България, сме изпълнени с тревога, безпокойство и силно недоумение по повод размера на средствата, заложени за опазване на движимото и недвижимото културно наследство.

Ние, работещите в областта на културата и опазването на културното наследство на Република България, приемаме като лична подигравка предложенията за новия бюджет, който ясно отразява държавните приоритети, а именно все по-голяма полицейщина, явно необходима за гарантирането на усилията за окончателно унищожаване на българската култура.

Очевидно е нежеланието на държавата да подкрепя съществуването на библиотеки, а същевременно е нагло изискването въпросните институции да се грижат за съхраняване и разпространение на българската култура у нас и по света, както и да бъдат съвременни центрове, гарантиращи равен достъп до информация и знание за всички български граждани.

Тази задача лежи върху плещите на 1684 души от Националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки. В същото време предвидените средства от години изобщо не отговарят на реалните нужди на сектора, което доведе до обезличаване на библиотечната институция, погазване на международните стандарти и маргинализиране на библиотечната професия, като упражняващите я получават най-ниските трудови възнаграждения в страната.

От години слушаме напразни обещания как бюджетът за култура за следващата година щял да се погрижи за отстраняването на тази несправедливост. Съответно всяка следваща година ни се обяснява, че поради кризата това отново било невъзможно. Невъзможно единствено за работещите в културните институции, оказва се. Положението е такова, че специалисти с повече от едно висше образование; с магистърски степени в различни области и владеещи чужди езици; хората, от които се очаква да са лицето на културата и провеждането на културната политика на тази страна; тези, за които думата „култура“ не е изпразнено от смисъл понятие, се възнаграждават със срамни подаяния от около 450 лева.

От така предложения бюджет ние, работещите в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, които осигуряваме равен достъп до информация и знание за всички, можем да си направим следните изводи:

На управляващите в тази страна движимото и недвижимото културно наследство им е най-последната от последните грижи. Вместо това, по някаква необяснима причина, политиката за създаване и популяризиране на съвременно изкуство и достъпът до качествено художествено образование е почти десет пъти по-важна. Нямаме нищо против качественото художествено образование, съвременното изкуство и популяризирането му, но кой, как и защо реши, че тези неща са десет пъти по-важни от опазването на редките и ценни библиотечни сбирки например, от попълването на библиотечните колекции със съвременна научна и художествена литература, от осигуряването на достъп до различни наши и международни специализирани бази данни, да не говорим за заплащането на кадрите?

Настояваме за достойно възнаграждение за полагания от нас труд. Заплатите ни в момента са на такова ниво, че дори и да бъдат увеличени двойно, пак ще са под средните за страната. Искаме адекватно отношение към българските библиотеки. Българската култура не е само т. нар. „български Лувър“, нито пък може да се съизмери с разхождането на съкровища из чужбина и строежа на бутафории. Културата сме всички ние, които продължаваме делото на будителите въпреки институционализираното унизително положение, в което сме поставени; въпреки оценката, която се дава за нашия труд от най-висше държавно ниво; въпреки снизходителното отношение към нас, въпреки всичко.

Заявяваме, че повече няма да търпим това. Настояваме за радикална ревизия на бюджета на Министерството на културата, като процентът, заделян за култура, най-сетне трябва да стане цяло число. Исканията ни са:

  1. Увеличаване бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство и равен достъп до информация и знание за всички, за да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности, каквито понастоящем отсъстват от програмата на правителството!

  2. Най-малко двойно завишаване на стандарта за издръжка.

  3. Залагане на средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

  4. Основната работна заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати, за да достигне равнището поне на средната работна заплата в България!

  5. Адекватна държавна политика в областта на опазване на културното наследство и разпространението на информация и знание!

Синдикатите на библиотечните служители към НСФ „Култура” – КНСБ и Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа” напомнят, че библиотеките имат и образователна функция, която не е обърната единствено само спрямо учащите се! Нашите цели са да възпитаваме ценности, които са необходими на цялото ни общество. Неглижирането ни в настоящето е предпоставка за пагубни последствия в бъдеще! Ето защо не ни остава нищо друго, освен да се противопоставим категорично на тази срамна тенденция, включително и като предприемем синдикални протестни и стачни действия.

С УВАЖЕНИЕ:

Председател на Председател на

Национална федерация Независима синдикалнафедерация

„ Култура” към КТ „Подкрепа” „Култура” към КНСБ

КИРИЛ БИНЕВ ИВАН ИВАНОВ

Вирни се горе