Евродепутатът Владимир Уручев пред младежи в Смолян: Научете се да отсявате истината!

Евродепутатът Владимир Уручев пред младежи в Смолян: Научете се да отсявате истината!

Има една възраст на човека, когато той прави следваща стъпка в полето на живота си. И е важно точно в такъв момент да вземеш правилните, т.нар. информирани решения. От наличната информация трябва да отсявате истината – тази, която ще ви послужи да вземете решение за следващата си стъпка, заяви евродепутатът Владимир Уручев на среща с ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян.

С негово съдействие сдружение „НИЕ“ реализира пилотен проект за медийна грамотност на младежи от 10 до 12 клас в средните училища на Смолянска област. Ако резултатите от инициативата се окажат добри, проектът ще се реализира в целия Южен централен район. „Инициативата е на будни просветители от Смолян. Аз много се зарадвах, че точно те са се замислили за един по-мащабен проект във всички училища на Смолянска област да се проведе обучение, което сме кръстили “Медийна грамотност”. А защо е необходима тя!? Технологиите толкова много се развиха, че едва ли е нужно да правим историческа екскурзия. Телефонът беше нещо стационарно. И можеше да го дръпнеш колкото ти позволи кабелът. А сега от телефона може да командваш абсолютно целия си живот. Това е такъв огромен скок в технологиите, който представлява революция. А тя освен в технологиите е и в свободата на информацията“, каза Уручев.

По думите му всеки може да създаде сайт, платформа или във Фейсбук да публикува каквото пожелае. И никой не проверява дали това е вярно, или не, а то се разпространява и всеки има достъп.

„И се случва така, че недобронамерени хора и организации публикуват подвеждаща, фалшива информация или компрометираща информация. В Европейския съюз се надигна една вълна да проверяваме всичко, защото тези технологии стават основа на нашия живот, да въведем съответните механизми, ограничения, за да може да има някакъв ред“, допълни евродепутатът.

Той припомни големите скандали с компанията Cambridge Analytica, която от милиони хора беше изтеглила лична информация и тя може да се използва за най-различни цели –за агитация, за фирмена реклама.

„След това големите платформи сами въведоха ограничения. Последните ограничения във Фейсбук например са, че всеки, който качва нещо с политическо съдържание, трябва да се регистрира, да мине през една процедура за оторизация. И това, което качи, ще се вижда само в страната, към която той принадлежи, не и в другите държави“, обясни той. Петимата лектори са преминали сертифициран курс по медийна грамотност в сферата на образованието. Презентациите им са разработени по атрактивен и достъпен за учениците начин. Те включват реални примери и ситуации, както и неформални методи на обучение. След всяка лекция от учениците се събира обратна информация с цел анализ на резултатите. Ако те са добри, проектът ще разшири обхвата си. Според членовете на сдружение „НИЕ“ цяла Европа в последните години е жертва на безбройни кампании с фалшиви новини и медийни манипулации, които подкопават устоите на демокрациите ни, създават конфликти и омраза в обществата и често дори са заплаха за националната сигурност на европейските страни.

Вирни се горе