EVN със съвети за безопасност към своите клиенти в случаи на гръмотевични бури през лятото

EVN със съвети за безопасност към своите клиенти в случаи на гръмотевични бури през лятото

EVN България продължава информационната си инициатива към своите клиенти с полезни съвети по различни потребителски теми. Акцент на поредната кампания с актуални съвети е безопасността на клиентите и техните домове в случаи на гръмотевични бури по време на летния сезон. Някои от полезните и практични съвети са:

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място: изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди. с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана. за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря: по възможност отдалечете се от електропроводи не хващайте/докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

При къмпингуване:

ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България. ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

Вирни се горе