ЕВН постави още 217 гнезда за щъркели

ЕВН постави още 217 гнезда за щъркели

От началото на 2012 г. до 1 март 2012 г. EVN България проведе своята станала вече ежегодна кампания за обезопасяване на щъркеловите гнезда. В рамките на тазгодишната кампания сътрудници на EVN България монтираха нови допълнителни 217 изкуствени платформи за обезопасяване на щъркеловите гнезда. Най-много платформи тази година са поставени в районите на Ямбол, Карлово, Бургас, Стара Загора, Карнобат, Димитровград, Момчилград и Раднево, съобщиха от енергийното дружество.

Така общият брой на поставените обезопасителни платформи от началото на проекта преди повече от 3 години надминава 800.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, тъй като тези платформи не пропадат между проводниците на електрическата мрежа, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ). В своята дейност по опазване на природата дружеството си сътрудничи активно със сдружение Зелени Балкани по отношение на опазване на застрашени видове лешояди, допълниха от дружеството.

Вирни се горе