EVN: Докладът на ДКЕВР може да бъде приложен само при спешни промени на законовата рамка

EVN: Докладът на ДКЕВР може да бъде приложен само при спешни промени на законовата рамка

Днес ЕVN България Електроснабдяване представи своето становище по Доклад на ДКЕВР за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика” от 1 юли 2014 г. На практика Докладът на ДКЕВР повтаря познатия сценарий от 2012/2013 г. за създаване на недостиг при компенсиране на енергия от ВЕИ.

Докладът залага, че само 50% от произведената електроенергия от ВЕИ ще бъде компенсирана от НЕК по преференциалните цени, което на базата на очаквано производство на енергия ще доведе до дефицит, който за EVN България Електроснабдяване за периода 2014/2015 г. ще бъде на стойност 166 млн. лв., съобщиха от дружеството.

За цялата енергийна система очакваният нов недостиг на средства за следващите 12 месеца е в размер до 541 милиона лева за изкупуването на енергия ВЕИ. Неразбираемо остава, защо Регулаторът създава риск и натрупва нов дефицит, предвид факта, че в Доклада липсва решение за покриване на стария недостиг от 2012/2013 г.

За да бъдат изпълнени параметрите, заложени в доклада е необходимо спешна законодателна промяна, която да отговаря на заложеното от ДКЕВР. В доклада е намален маржът на EVN България Електроснабдяване на 2%, което е крайно недостатъчно за покриване на разходите на снабдителното дружество, предвид че санитарният минимум за изпълнение на дейността е не по-малък от 3%. Освен това съпоставката при прилагането на крайните цени от доклада и необходимите годишни приходи за дейността на дружеството показват, че реалният марж в доклада всъщност не е 2%, а само 0,6%.

В доклада не е отчетена необходимостта от предвиждане на разходи за балансираща енергия на EVN България Електроснабдяване, върху които голямо влияние има метеорологичната прогноза. Например отклонение от един градус в метеорологичната прогноза се изразява в отклонение от 3% от прогнозираното потребление на електрическа енергия през зимата. Само от това решение загубата за EVN България Електроснабдяване в ценовия период ще е 17 млн. лв.

В допълнение се създават условия за дискриминация между клиенти на свободен и регулиран пазар – първите плащат балансираща енергия, а вторите – не.

EVN България Електроснабдяване за пореден път иска да подчертае, че този доклад може да бъде приложен само и единствено при промяна на съществуващите в сектора дългосрочни договори и спешни законодателни промени.

Вирни се горе