EVN България стартира сезона на термографски изследвания срещу загуба на енергия в дома и офиса

EVN България стартира сезона на термографски изследвания срещу загуба на енергия в дома и офиса

С понижаването на външните температури настъпва и времето на термографски изследвания като най-добър начин за идентифициране на местата, водещи до  загуби на енергия в един имот или цяла сграда. За целта всички желаещи могат да заявят услугата на EVN България – термографско заснемане и обслeдване на имоти и сгради, която дружеството предлага  от октомври 2013 г. Услугата е достъпна за всички клиенти, без значение на местоположението на техния имот, като в зависимост от броя на имотите в една сграда цените варират от 91,67 лв. (без ДДС) до 149,50 лв. (без ДДС). До 2 работни дни след заявяване на услугата, в който и да е EVN Офис на EVN България, експерт на компанията  се свързва с клиента и съгласува с него удобно време за посещение. До 10 работни дни след термографското заснемане дружеството предоставя на клиента подробен доклад с външни инфрачервени снимки на сградата и/или отоплителните тела. Експертите на ЕVN България обръщат внимание на откритите места със загуба на енергия и разясняване перспективите за тяхното отстраняване. Чрез новата услуга клиентите могат да извършват прецизно и цялостно енергийно изследване на своя дом, цяла сграда, както и на един или няколко жилищни входа. Термографското заснемане е възможно само по време на зимните месеци от ноември до март включително като услугата се извършва вечер в присъствието на клиента. Обследването се извършва от специалисти на EVN България чрез използването на специализирана техника – инфрачервена камера. С помощта на камерата невидимите за човешкото око топлинни потоци се улавят и преобразуват в инфрачервени снимки – т. нар. термограми.

На термограмите разпределението на топлината по повърхността на изследваните елементи се визуализира в различни цветове според измерените температурни стойности, като светлите цветове отговарят на топли повърхности, а тъмните цветове – на студени. По този начин термографията прави възможно да се видят загубите на топлинна енергия, да се установят точно местата и причините за тях. Анализът на температурното разпределение в термограмите дава възможност да се локализират точно неуплътнените и проблемни зони от външната конструкция на сградите с повишена топлопроводимост. Посредством термографското обследване клиентите могат да установят енергийното състояние на външните стени на имота, качеството на изолацията, местата с висока загуба на енергия, както и дефектни връзки по конструкцията. В допълнение се предоставя информация за евентуални проблеми във вътрешните инсталации и местата с риск от влага и мухъл. EVN България предлага термографско обследване в различни варианти:

• външна термография на сграда

• външна и вътрешна термография на имот в сграда – професионално термографско изследване на външните и вътрешни конструкции на апартамент, офис. При вътрешната термография се извършва и термограма на отоплителни тела – напр. радиатори от отоплителната инсталация.

• термографска диагностика на зони в жилищни и бизнес сгради

Термографията на сгради от EVN България е една от най-модерните услуги в подкрепа на дейности и мерки за повишаване на енергийна ефективност в жилищни или бизнес сгради.

Вирни се горе