EVN България получи разпореждане от ЕСО за ограничение на производството от ВЕИ централи на 25.04.2013 г.

EVN България получи разпореждане от ЕСО за ограничение на производството от ВЕИ централи на 25.04.2013 г.

В изпълнение на получено днес оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България, с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 10:00 до 17:00 часа в четвъртък, 25.04.2013 г. Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната, съобщиха от енергийното дружество.

Както и при предишни случаи, при установяване на неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект EVN България Електроразпределение ще пристъпи към преустановяване на достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението. Дружеството напомня, че неизпълнението на оперативното разпореждане представлява административно нарушение на изискванията на Закона за енергетиката. В този смисъл всяка информация за евентуално неизпълнение на разпореждането на ЕСО ще бъде предавана на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), ДКЕВР и прокуратурата.

Посредством въведената в EVN България SCADA-система за дистанционно управление и мониторинг на обекти от електроразпределителната мрежа, включително и ВЕИ централи, EVN България предава в реално време данни на ЕСО за производството на „зелена“ енергия от централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Това стана възможно след оперативното свързване на двете SCADA-системи на EVN България и ЕСО по-рано този месец. Тази мярка позволява ефективен оперативен контрол и наблюдение на изпълнението на разпорежданията на ЕСО за ограничение на мощностите. Това е поредната крачка за постигане на по-голяма прозрачност и яснота в цялата верига производство – пренос – разпределение на електрическа енергия.

Вирни се горе