Ето списъкът с училищата, успешно преминали през първия етап на кандидатстване по НП „Изграждане на училищна STEM среда“

Ето списъкът с училищата, успешно преминали през първия етап на кандидатстване по НП „Изграждане на училищна STEM среда“

Публикуван е списъкът с училищата, успешно преминали през първия етап на кандидатстване по НП „Изграждане на училищна STEM среда“. Училищата, одобрени да кандидатстват на втория етап са общо 262. Сред тях кандидатствалите с проект в голямата категория са 115, а в малката категория – 147, съобщиха от Регионалното управление по образованието в Смолян.

Списък на училищата одобрени на етап 1 по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ в Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици.

Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици – от област Смолян са класирани две училища:

Средно училище „Христо Ботев“-Девин

Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ -Неделино.

Малка категория (до 50 000 лв.) – за училище с под 300 ученици или за училища с над 300 ученици, в които вече функционира съвременен STEM център са класирани 6 училища в област Смолян:

-Средно училище “Димитър Благоев”, гр. Доспат, общ. Доспат

-Средно училище “Свети свети Кирил и Методий”, с. Върбина, общ. Мадан

-Основно училище "Петко Рачов Славейков“, с. Средногорци, общ. Мадан

-Основно училище „Св.св Кирил и Методий“, с. Смилян, общ. Смолян

-Основно училище “Стою Шишков”, гр. Смолян

-Основно училище “Стою Шишков”, с. Търън, общ. Смолян

Общо 546 училища подадоха своите проекти за училищни STEM центрове на първия етап от кандидатстването по програмата. Всички те представиха ценни идеи и демонстрираха вдъхновение, професионализъм и желание за дългосрочно развитие на STEM обучение в училище. Проектните предложения бяха оценени от специално сформирана комисия с участие на експерти от Министерството на образованието и науката, и специалисти с експертиза в иновациите в образованието, в технологичните индустрии, ИКТ, природните и точните науки.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата ще финансира проекти за изграждане на училищни STEM центрове в две категории: малка (до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.).

Процесът на оценяване се проведе в съответствие с приетите Правила за оценяване на проектни предложения по Дейност I и Дейност II от национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Актуална информация за началото на процеса по кандидатстване на втория етап от програмата ще бъде публикувана на уебсайта на програмата, както и на страницата на националната програма във Фейсбук.

Вирни се горе