Църквата почита Св. Евтимий, патриах Търновски

Църквата почита Св. Евтимий, патриах Търновски

Църквата днес почита Св. Евтимий, патриах Търновски. “Крепител във време на бедствия” – така житиеписецът Григорий Цамблак определя ролята и значението на големия духовен защитник на българската православна вяра и народност патриарх Евтимий Търновски.

На 20 януари Българската православна църква почита паметта му.

Свети Евтимий, патриарх Търновски е роден около 1327 г. и произлиза от знатен род в старата българска столица Велико Търново. Съвсем млад се присъединява към монашеското братство на Килифаревски манастир, ръководен от Теодосий Търновски. По онова време манастирът е известен книжовен център с голямо значение за средновековна България и за другите славянски народи. В него заедно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци. После младият Евтимий дълго време учи във Византия, но разочарован Евтимий се завръща в родината си и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново, където построява църквата “Света Троица”. Скоро около него се събират ученици и образуват манастир. В него Свети Евтимий се заема с отговорната задача за подобряване на българския правопис върху основата на езика на Първоучителите – Светите братя Кирил и Методий. Извършва езикова реформа като изгражда и установява литературен език, съзнателно отдалечен от говоримата реч, чрез което “изкуството да се плетат думи” достига съвършенство.

Патриарх Евтимий Търновски се счита за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. След избирането му за патриарх през 1375 г., Евтимий продължава да развива обширна книжовна дейност. Превежда различните Литургии, съчинява Житията на българските светци, пази ревниво православното наследство от еретически посегателства, полага грижи за бедни и страдащи. Прави и реформа на българските богослужебни книги, за да станат те по-разбираеми и да достигат до съзнанието и ума на вярващите.

При падането на Велико Търново под турско робство през 1393 г., Свети Патриарх Евтимий остава като последен бранител на българската православна вяра идържава. Заради смелостта си е осъден на смърт, обаче става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята.

Последният български патриарх бива заточен насилствено и умира около 1402 г. Свети Патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15 век и оттогава е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се почита и от другите православни църкви. У нас особено тържествено се чества в манастира “Света Тройца” край Велико Търново, където светецът е работил със своите сподвижници.

Вирни се горе