Експерти от Областната управа участваха в работна среща за насърчаване отоплението и охлаждането от възобновяеми източници

Експерти от Областната управа участваха в работна среща за насърчаване отоплението и охлаждането от възобновяеми източници

В се проведе втората работна среща на Управляващия комитет по проект „Стратегически действия за насърчаване отоплението и охлаждането от възобновяеми източници“ (RES H/C SPREAD), съфинансиран по програма Интелигентна енергия Европа на Европейския съюз. Партньори по проекта от българска страна са – Асоциацията на родопски общини (АРО) и Черноморски изследователски енергиен център (ЧИЕЦ).

Проектът ще разработи шест пилотни регионални плана за отопление и охлаждане на възобновяема енергия в шест европейски региона: Кастиля и Леон – Испания, Емилия – Романя – Италия, област Рига – Латвия, Родопи – България, Западна Македония – Гърция и област Залцбург – Австрия. Елементите на планирането включват регионални карти на отоплението и охлаждането, отговарящи на предлагането и търсенето на енергия, анализ на разходите и ползите на възможностите за отопление и охлаждане от ВЕИ, стратегии и мерки за популяризиране на устойчивите приложения в областта на отоплението и охлаждането от ВЕИ. По проекта ще бъдат изработени ръководства и инструменти в подкрепа на регионите, разработващи такива планове.

От страна на Областна администрация-Смолян участваха главните експерти Жасмина Бошнакова, Елица Чавдарова и Димитър Кузманов.

Вирни се горе