ЕК иска отговори за оповестените разговори

ЕК иска отговори за оповестените разговори

Европейската Комисия официално е поискала от България повече информация за изнесените в последните дни записи на разговори между високопоставени политически фигури.

Това съобщи говорителят на Комисията Марк Грей, цитиран от БНР.

"Нека да е ясно едно – това е вътрешен въпрос, с който трябва да се занимае българската прокуратура. Тя първо трябва да установи дали записите са направени законно или не. Въпросът, който трябва да бъде зададен, е дали е имало дадено одобрение от съдия за записването на тези разговори. След това вече прокуратурата трябва да реши дали има данни за криминален случай, който трябва да бъде придвижен напред.

Ние засега няма да коментираме този въпрос, но имайки предвид твърденията, които се правят, искаме българските власти да ни предоставят повече информация за тези случаи", каза говорителят на Еврокомисията, като засега не се ангажира с коментар дали този скандал ще намери място в междинния доклад за правосъдието и вътрешните работи, който трябва да излезе в следващите седмици.

“Както знаете, следим отблизо развитията в ДАНС и именно в този контекст искаме повече информация по тези случаи. Искаме да установим фактите – нека първо направим това, а после ще видим какви ще са следващите ни стъпки. Засега не мога да дам индикации дали докладът ще се занимава с тези въпроси – знаете обаче, че в тези доклади винаги се занимаваме с дейността на ДАНС и този път също ще е така”- допълни Марк Грей.

Вирни се горе