Ефрем Моллов:Пчелите да станат защитен вид

Ефрем Моллов:Пчелите да станат защитен вид

Заради тежката зима половината пчелни семейства са измрели. Това каза Ефрем Моллов – зам.-председател на националната браншова организация “Български пчеларски съюз” пред TV7.

Той подчерта, че това ще има тежки последиците за икономиката и екологията.

Ако тази информация се потвърди ще има много сериозен удар върху бранша. Ще са необходими между три и пет години за възстановяване, категоричен е Моллов. По думите му освен тежката зима негативно влияние е оказал факта, че пчелите са определени като животни, но пчеларите не са получили субсидии.

“Айнщайн е казал, че три години след изчезването на пчелите, ще изчезнем и хората. Пчелните семейства да се обявят за защитен вид”, призова Ефрем Моллов.

Около 30 хиляди българи се занимават с пчеларство.

“На нас обаче ни е забранено да продаваме чистия си продукт в големите търговски вериги. Трябва да е преработен. Това е парадокс”, убеден е Моллов.

Той е категоричен, че когато медът мине през термична обработка се унищожават част от полезните му съставки. Около 2/3 от продукцията е за износ, добави експертът.

Заради унищожените семейства вероятно ще има увеличение на цената. Точно с колко ще е ясно в края на април, каза още Ефрем Моллов. Всеки пчелен продукт в различна степен помага на имунната система, разясни Моллов.

Вирни се горе