Два пъти са нараснали жалбите до омбудсмана в Смолянска област, коментира Мая Манолова

Два пъти са нараснали жалбите до омбудсмана в Смолянска област, коментира Мая Манолова

Двадесет души преминаха през приемната, която организира в Областната администрация в Смолян омбудсманътМая Манолова. Пред медиите тя обясни, че жалбите до нея от Смолянска област са нараснали два пъти. През 2015 г. те са били 62, а тази година за първото шестмесичие са 62.

Манолова обяви, че е подала конституционна жалба срещу текстове от Изборния кодекс, които предвиждат санкции за негласувалите граждани. Тя е готова да пусне и друга конституционна жалба пак по този закон, който ограничава нашите сънародници, които гласуват в чужбина. Представители на Горовладелски кооперации в Смолян са я запознали с проблемите за възстановяване на земи и гори в горски фонд. Заради административни процедури хората търпят загуби и се затруднява събирането на дървесина. Манолова ще отправи препоръки до земеделското министерство и до другите институции за облекчаване на процедурите. Хора са се жалвали и за ранното пенсиониране. Никой не желаел да ги наема на работа и те се пенсионират с редуцирани пенсии за цял живот. И по този казус омбудсманът ще внесе конституционна жалба.

„Хората не могат да са вечни длъжници, затова домашното ми през август са колекторските фирми и фирмите за бързи кредити", посочи Мая Манолова. Според нея арбитражните съдилища, които са 45 на брой, правораздават бързо и агресивно и се създават от ЕРП-тата, мобилните оператори, фирмите за бързи кредити. „Те злоупотребяват, рекетират хората и съсипват много човешки съдби", коментира още омбудсманът.

Вирни се горе