Дора Янкова се ангажира с подкрепа към Ансамбъл „Родопа” – Смолян, който е в тежко финансово състояние и без заплати

Дора Янкова се ангажира с подкрепа към Ансамбъл „Родопа” – Смолян, който е в тежко финансово състояние и без заплати

Ансамбъл „Родопа” – Смолян да получи статут на държавна културна институция, обсъдиха на среща депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, директорът на ансамбъла Мария Кисьова и общинските съветници от левицата Милко Гавазов, инж. Атанас Устабашиев и Рабие Кьосева. Срещата бе по инициатива на синдикалния лидер на състава Златина Узунова – областен координатор на Гражданско движение „ДНЕС”, заради опасността от закриване на фолклорната формация. В последните месеци ансамбъл „Родопа” е в тежко състояние, като музикантите, изпълнителите и танцьорите не са получавали заплата. Представителите на културната институцията изказаха опасението си, че може да бъдат извадени като структура към община Смолян, което значи практическо закриване.

Според участниците в срещата, за да има ансамбълът бъдеше, е нужно той да придобие статут на делегирана от държавата структура, като е възможно да се стопанисва заедно с общината.

Дора Янкова се ангажира да проведе работна среща с кмета на Смолян Николай Мелемов и Общинския съвет, след което ще търси връзка с министъра на културата Петър Стоянович, с когото ще обсъди възможността в бюджета за култура за 2014г. да се заделят средства за ансамбъла. „Ще потърся съдействие и от останалите трима смолянски депутати, за да имаме пълен консенсус за бъдещето на ансамбъла при изготвянето и приемането на държавния бюджет за догодина”, заяви Янкова, която е член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в НС.

Председателят на групата общински съветници от БСП – Смолян Милко Гавазов изрази съжалението си от отношението на бившото правителство към ансамбъла. Той припомни, че лично ескфинансовият министър Симеон Дянков се е ангажирал да спаси и укрепи ансамбъла. „Той не си спази обещанието да имаме отново държавен ансамбъл в града, не го подкрепи с бюджета, въпреки обещанията”, заяви Гавазов. По думите му бившите управляващи от ГЕРБ са решили проблема частично, до изборите, които минаха и сега отново „гордостта на Смолян” е в тежко състояние, а творците работят без пари.

Янкова и представителите на БСП изказаха своето уважение и респект към Ансамбъл „Родопа” и неговата славна творческа история. „Вие сте живата фолклорна съкровищница на Родопите и няма да допуснем да се стигне до ликвидиране на институция с 53 годишна история”, подчерта Янкова.

Припомняме, че народният представите от Коалиция за България работи активно и за разкриване на закрития от ГЕРБ Родопски драматичен театър.

Вирни се горе