24 тома с доказателства по дело за замърсяване на въздуха разгледа Окръжен съд-Смолян

24 тома с доказателства по дело за замърсяване на въздуха разгледа Окръжен съд-Смолян

На 06.11.2013 г. състав на Смолянски окръжен съд разгледа гр. д. №24/2013г., образувано по молба на Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ и 127 присъединени заинтересовани лица срещу община Пловдив и Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив.

С оглед осигуряване на прозрачност и достъп до материалите от всички заинтересовани в залата бе осигурен електронен монитор, като материалите по делото са сканирани и е изготвена отделна електронна папка-опис на доказателствата.

Във връзка с доказателствените искания и твърдения на страните им бе предоставена възможност да представят доказателства, които бяха приети от съда. По делото бе изслушано и прието заключение по назначена съдебно-счетоводна експертиза. Поради възражение от страна на ищците за представено заключение извън срока по ГПК и молба от вещото лице за допълнително време за проучвания на материали и огледи изслушването на съдебно-техническа експертиза по озеленяване бе отложено за следващо съдебно заседание. Бе изслушан и свидетел – Главен експерт „Контрол емисии, оценка и общински програми КАВ” към РИОСВ Пловдив, съобщи говорителят на сда Гергана Фисинска.

По назначената автотехническа експертиза в ПОС и възложени допълнителни задачи към нея от Смолянски окръжен съд заключение все още не е изготвено.

Назначена е и експертиза във връзка с твърденията и оспорванията на страните за основните причинители на замърсяване на въздуха на град Пловдив. Задачата е възложена на вещо лице с необходимата квалификация, дългогодишен опит и множество публикации в областта на мониторинга и оценката на замърсяването на атмосферния въздух. За изпълнение на поставените задачи на вещото лице е необходим по-дълъг период от време, тъй като следва да извърши статистическа обработка на данните за качеството на атмосферния въздух за периода 2007- 2011 година и преглед на представените доказателства по делото, които до момента се съдържат в 24 тома, поради което следващото заседание е насрочено за 22.01.2014 година.

По делото е допуснато да се изслуша и съдебна експертиза, изпълнена от вещо лице метеоролог и климатолог. Направено е запитване до Лесотехнически университет, Факултет „Екология и ландшафтна архитектура” за излъчване на специалист по метеорология и климатология, който да бъде назначен за вещо лице. От факултета не е излъчен специалист, като в отговора се казва, че за изпълнение на поставените от съда задачи е необходимо да се разполага с голяма база от метеорологични и аерологични данни за район на град Пловдив, които трябва да бъдат обработени и обобщени с помощта на специализирани математически модели, описващи специфични синоптични ситуации, водещи до задържане на атмосферни замърсители, с каквито данни и модели факултетът не разполага. Подобно искане е правено и от Пловдивски окръжен съд до НИМХ-БАН, Секция „Климатология и метеорологична база данни”, Департамент „Метеорология” гр. София, както и до директора на НИМХ-БАН, филиал град Пловдив, като в отговора си посочват, че НИМХ-БАН, включително и неговият филиал в град Пловдив не разполагат със специалист с нужната квалификация, за да го предложат за вещо лице. От Софийски университет, Катедра „Метеорология и геофизика” също посочват, че не разполагат със специалисти, които да бъдат назначени като вещи лица.

След края на заседанието страните благодариха на съда и съдията- докладчик за създадената добра организация по управление на делото и дадената възможност за запознаване и представяне на всички доказателства, включително чрез електронни документи, показване на електронен документ в съдебно заседание и отдалечен достъп чрез интернет до електронното досие на делото.

Вирни се горе