Доброволци ще носят литература до домовете на 50 души

Доброволци ще носят литература до домовете на 50 души

Стартира проектът на Регионална библиотека „Николай Вранчев”, БЧК – Смолян и Програма „Глобални библиотеки” на тема „Библиотека и за различните от нас”. Проектът ще се реализира в рамките на 6 месеца и е насочен към лица с неравностойно социално положение, но не организирани в групи, а самотно живеещи възрастни хора и лица с увреждания. 50 граждани на възраст над 18 години без възможност за самостоятелен достъп до библиотеката ще имат възможността да ползват различни услуги на РБ-Смолян в домовете си. Потребителите на този вид услуга ще се обслужват от доброволци на БЧК и служители на библиотеката.

Проектът е на стойност 1900 лв., като 940 лв. са съфинансиране от програма „Глобални библиотеки”. Целта на проекта е да се окаже положително въздействие върху нарушената социализация на лицата и задоволяване на техните потребности от социални контакти, култура и информираност.

Регионална библиотека ще поддържа картотека на обслужваните лица и ще отчита движението на библиотечния фонд. След изтичане срока на проекта при заявен интерес към библиотеката и четенето – ще се осмисли идеята да се сформира от обслужваната категория потребители клуб „Приятели на библиотеката”, където хората от общността ще споделят и обсъждат прочетените книги, ще получават информационно обслужване и други библиотечни услуги, съобщиха от библиотеката.

Вирни се горе