Доброволци направиха европейски празник за децата инвалиди край Смолянските езера

Доброволци направиха европейски празник за децата инвалиди край Смолянските езера

70 деца и родители от Съюза на инвалидите в Смолян, доброволци от центъра „Чисти сърца” и от БМЧК заедно преживяха един красив, пълен с доброта и надежда, празник сред природата. За децата с увреждания за първи път се случва да бъдат изведени заедно извън града, на поляна, да се опознават на воля чрез игри и приказки, сами да разказват за себе си какво обичат и какъв приказен герой искат да бъдат.

Този празник се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на Европейския информационен център „Европа Директно” в Смолян, който одобри мини-проекта „Забавление в Европа” на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” по повод Европейската година на гражданите.

Доброволците от „Чисти сърца” подготвиха куклено представление, на което Хитър Петър покани свои приказни приятели от различни европейски страни на гости при децата инвалиди – Питър Пан от Англия, Малката Русалка от Дания, Пепеляшка от Гърция /Родопите/ и др.

Сценарист на представлението е Невена Делчева, режисьор – Руска Гергова, а техни помощните са Снежан Първанов, Теодор Аръчков, Анастасия Райдовска и Ангелина Любомирова. В разширения вариант на това представление, което ще бъде изпълнено на Коледното тържество на Съюза на инвалидите, ще участват още приказни герои, които децата пожелаха да бъдат включени, а и самите те да участват.

Представителите на БМЧК демонстрираха първа помощ при счупване на ръка и нараняване с твърд предмет с пожеланието никога децата да не пострадват, но веднага след това някои поискаха да бъдат превързани и обгрижвани от червенокръстците. Последваха много веселия и игри с топки, играчки, материали за рисуване и песни в съпровод на акордеонистката Здравка Субашиева. Децата получиха книжки от името на „Европа Директно” в Смолян, а родителите – различна литература за ЕС и гражданските ни права. Организиран бе обяд от „Европа Директно” и плодова почерка от БЧК.

За цялостната организация неоценима помощ на доброволците оказа Съюзът на инвалидите в Смолян. Председателката Захаринка Славчева, закривайки тържеството, искрено благодари на „Чисти сърца” и БМЧК, на всички пожела здраве и нови полезни срещи сред природата, все така интересни за децата общи прояви. Благодари и на дарителите за транспорта. Следващата обща дейност на Съюза на инвалидите в Смолян и на доброволците от „Чисти сърца” ще бъде организиране на еднодневно пътуване на майки на деца инвалиди до бреговете на Бяло море в Гърция, както направиха през миналата година.

Вирни се горе