Доброволческо реалити се проведе в село Гудевица

Доброволческо реалити се проведе в село Гудевица

Сред величествената родопска природа в смолянското село Гудевица се проведе доброволческо реалити.Създадена беше уникална възможност за развиване на практически познания и умения за устойчив начин на живот сред 30 участници. Освен това инициативата стимулира в участниците уменията за работа в екип, взаимопомощ и подкрепа, както и съзнателното взимане на решения и поемане на лична отговорност. Реалити шоуто беше процес на преживяване и обучение за всички участващи в него се похвалиха от МИКЦ „Аз Мога“.

Програмата включваше дейности в няколко направления:

-Екостроителство

-Природосъобразно земеделие

-Тематични модули по Устойчиво развитие и природосъобразен начин на

живот.

„Всички бяха щастливи,че прекараха един приключенско-работен уикенд, включващ родопска вселена, безброй звезди, вегетарианска храна, лагерен огън и много други, инициативи, които сами си организирахме. Накрая имахме: готов купол, нарязани инвентаризация на кухнята, махане на счупени неща, списък на наличната храна в кухнята и видео, разказаха организаторите.

Целите на реалитито са създаването на позитивно отношение към природата, да формират умения за работа с материали за традиционно и екологично строителство при младите хора, така също да провокират въпроси и създаване на знания и отношение към природосъобразното земеделие, отговорно потребление и използване на ресурсите.

От МИКЦ “МОГА” Смолян са щастливи, че младежите демонстрираха работа в екип, във всички дейности. където са били предизвиквани да се справят с трудни ситуации, усвоили са също така добри практики за пребиваване сред природата.

Участниците бяха включени в дейности в билковата и зеленчукова пермакултурна градина в Гудевица. Проведени се дейности по почистване и облагородяване на района. Младежите успели да повдигнат полусферичен купол ДОМ. Постижение е организирането на местния TED X Event , в който всеки имаше шанса да говори по дадена тема. разходка до родното място на Валя Балканска – село Лагът и възможност всеки да предложи интересни теми и ситуации, с които да провокира останалите участници и да създаде положителни нагласи за включване в бъдещи доброволчески дейности.

Реалитито завърши с рефлексия на работата и какво може още да се направи за връзката между местните общности, младите хора и устойчивото развитие.

Постигнатите резултати са:

• Повишена ангажираност и мотивация за включване в обществения живот.

• Развитие на умения за толерантност и взаимопомощ.

• Развитие на компетенции в сферата на екипната работа и взаимодействие.

• Подобрени и създадени положителни нагласи за включване в доброволчески дейности.

• Подобряване на уменията на младите хора за планиране на доброволчески дейности.

ПРОЕКТ „Младежки информационно консултантски център АЗ МОГА” – Смолян е на

Сдружение „Криле от светлина” в партньорство с НЧ „Бъдеще сега 2006” и Община Смолян.

Вирни се горе