Доброволческа служба в Смолян

Доброволческа служба в Смолян

В Смолян се реализира краткосрочен доброволчески проект проект „ Конкорд " с участието на 20 младежи с увреждания от Турция.

Целта на проекта е обмен на иновативни практики по музикотерапия и установяване на социална равнопоставеност и интеграция, насърчаване на активното участие в обществото на младежи с увреждане и развитие на тяхната артистичност и таланти.

„Мотивацията ни е да включим участници с увреждания от различни страни и да покажем, че чрез съвместната работа , може да се постигне социализация , ефективен диалог чрез ключването на маргинализирани младежи, насърчаване на разнообразието, междукултулния и междурелигиозния диалог, споделените иновативни практики, толерантност и уважение между хората.“ Споделят организаторите от сдружение „Криле от светлина“

Чрез съвместни дейности, вниманието на участниците ще бъде насочено и към придобиване на знания и умения, чрез които да осигурим интерес на младите хора с увреждания към ЕДС и достъпа им до всички възможности на Програма " Еразъм +" .

За постигането на тези цели ще помогне най-вече съвместната работа с младежките работници – членове на сдружението. Чрез доброволен труд положен от доброволците и част от членовете на сдружението се стремим да създадем екип осъзнаващ важността на действията си и прилагащ теорията на доброволчеството на практика.

Основните дейности планирани за доброволческата дейност са в две направления:

1.Обучения, дискусии, лекции, срещи и презентации на теми свързани с иновации в музикотерапията на младежите с увреждания .

2.Практическа дейност – организиране на събитие " Конкорд" с пряка участие на младежи с увреждания. В програмата на дейностите са включени още и междукултурни вечери, посещение на културни и исторически забележителности, интерактивни игри и др.

Вярваме, че чрез съвместните дейности, младите хора ще се обучат да обменят идеи, да поемат отговорност, а също така и да предлагат действия.

Вирни се горе