Доброто - „Тук и сега“!

Доброто - „Тук и сега“!

„Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце."

Елин Пелин

Трудностите приобщават хората. Това са моменти, в които възпитанието, морала, съпричастността се открояват.

В един град в Родопите, в условията на извънредно положение, едно квартално училище продължи да изпълнява своята роля: да обучава, възпитава и обгрижва своите ученици. Много са добрите дела, но има силни моменти, с които се гордеем като екип. През тези три месеца в обстановка на дистанционно обучение доброто бе сред нас – деца помагат на деца, родители, учители, заедно в процеса на обучение, дарители с големи сърца.

С вълнение ще ви разкажа:

В това технологично ежедневие, самотна майка, с две деца близнаци в първи клас, не разполага в спешната ситуация с технически средства за пълноценен учебен процес. Късно вечер, изморена след работа, се отдава да помага на децата. Единственият телефон в семейството е на майката. Вечер момчетата контактуват със своите учители и наваксват материала за деня, стоейки до късно. Родителят се принуждава да излезе в неплатен отпуск, но да помага на децата в този период на обучение, в извънредно положение. Притеснени, учителите на тези деца обмислят „как да помогнат“ и споделят проблема с хора, които имат възможности да подарят един употребяван лаптоп на децата. С голямо желание на молбата им се откликва. Вместо това, дарителят решава, че един лаптоп няма да е достатъчен и закупува два нови лаптопи, като ги оборудва с всичко необходимо за децата. Добавя чанти и мишки. Не може с думи да се опише радостта на момчетата и майка им. За благодарност децата по собствена инициатива научават наизуст стихотворение и поздравяват своите учители и дарители. Помощта продължава, закупува се рутер, поема се месечната такса за интернет, а децата щастливи учат все така старателно и участват активно във всички поставени задачи. Благодарността в очите на майката и усмивките на децата не могат да се опишат с думи.

Доброто продължава и във всеотдайността на родители от втори клас, които без да се замислят взимат решение да закупят телефон на дете отглеждано от един родител, което без да иска счупва стария, а той е единственото средство за комуникация с учител. Разбирайки за случилото се от класната ръководителка, инициативните родители се притичват на помощ и без да се бавят решават да помогнат. Щастието в очите на детето и усмивката на майката са достатъчни да покажат, че всички заедно можем да преодоляваме трудности и несгоди.

Доброто е навсякъде около нас, то е заразно…Момиче от шести клас от началото на обучението е неотлъчно с помощта си до дете от същия клас, което се отглежда от един родител в трудни условия и невъзможност за поддържане на постоянен интернет. Двете момичета учат заедно. С всеотдайността, търпението, постоянството и желанието да помага това дете буди възхищение у своите учители.

Наближава един от най- светлите празници 24 май – Ден на българската просвета и култура. Гордеем се, че пламъчето на знанието е запалено в нашите деца, както примера, добротата и себеотдаването.

Ето такива са нашите деца в един град от Родопите, в едно квартално училище. Достойни носители на доброто! А за нашите дарители и родители с големи сърца, остава признанието за висок морал и съпричастност.

Доброто – „Тук и сега“!

Й. Коджаколева

ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“

Гр. Смолян

Вирни се горе