До края на месеца фонд "Земеделие" ще приема документи за премии при застраховане на селскостопанска продукция

До края на месеца фонд "Земеделие" ще приема документи за премии при застраховане на селскостопанска продукция

До 31 август областните дирекции на фонд „Земеделие” ще приемат документи за съфинансиране на премии при застраховане на селскостопанска продукция. Предвиденият бюджет за 2013г. е до 483 730 лв. Той ще покрива част от разходите при сключване на застраховка срещу градушка, проливен дъжд, наводнение, буря и осланяване. Кандидатите трябва да отглеждат минимум 0,5 ха овощни култури или 0,3 ха зеленчукови култури (0.1 ха за зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии). Помощта покрива загуби при застрахователна тарифа до 6% и при допустим максимален размер на застрахователната премия – 300 лв. на хектар. Разликите над тези параметри се поемат от земеделския производител, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

До 31 октомври ще продължи приемът на документи за компенсиране на разходи срещу вредителя Доматен миниращ молец (Tuta absoluta Meyrick). Общият бюджет по схемата е до 1 млн. лв. и ще покрива до 100% от разходите за купуване на средства за растителна защита или до 250 лв. на декар. Документи се подават в областните структури на ДФЗ.

Фонд „Земеделие” ще предоставя и финансова помощ на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) за изпълнението на схемата за насърчаване производството и използването на висококачествени семена. Бюджетът е до 1 млн. лева и ще покрива разходите на агенцията за предоставяне на услуги на растениевъдни предприятия – инспекция на посеви, лабораторен анализ, издаване на етикети и други.

Вирни се горе