До 100 лв. глоба за домовите книги

До 100 лв. глоба за домовите книги

Глоба между 20 лв. и 100 лв. ще дължи всяко домакинство в сграда, която не е заверила домовата си книга в общината до 31 декември. Глобите ще се налагат от общините, предаде АСН.

Въпреки нежеланието на голяма част от гражданите да изпълнят бюрократичните изисквания текстът в новата редакция на Закона за етажната собственост остана. Най-силният аргумент на строителното министерство за запазване на изискването е, че ако то отпадне, ще се обезсмислят усилията на тези, които вече са изпълнили буквата на закона.

Изискването за домовите книги беше създадено, за да даде възможност на комшиите да се сдружават при обновяване на блока и ползване на средства от ЕС за целта. За това обаче има допълнително изискване – съседите да се регистрират като юридическо лице. Така задължителното вписване на домовите книги и заверката им при кметовете остава нужно само като лост общините да увеличат бюджета си, като събират глоби от закъснелите.

Първоначалният срок за заверка изтече в средата на годината, но собствениците получиха отсрочка до края на 2010 г. Все още строителното министерство няма данни колко са регистрираните в режим на етажна собственост и чака данните от кметовете по места

Вирни се горе