Днес е Архангелова задушница

Днес  е Архангелова задушница

Архангелова задушница се отбелязва в съботата преди Архангеловден – 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които правосланите християни отбелязват всяка година. В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница се основава на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Според думите на Спасителя умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова на тях – вечно живите в Бога – отдаваме почит и признание при всеки помен и на задушниците през годината.

На Задушница близките и роднините напокойника се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната Църква. На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Вирни се горе