Дева Мария на Благовещение: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти.“

Дева Мария на Благовещение: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти.“

На Благовещение /Благовец/ Дева Мария е удостоена да стане Богомайка, посетена с висше от св. Архангел Гавриил. С отговора Й: “Ето рабинята Господня…“ се осъществява Божията любов да изпрати Своя Син за спасението на човечеството, Тя става „небесната стъбла, по която слиза Бог на земята“.

На 25 март в чест на това велико събитие с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай архиерейската празнична света Литургия в храм „Св. Неделя“ в смолянския квартал „Райково“ възглави Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха енорийският свещеник и секретар на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеник Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. С тях бяха иподяконите Марин, Тодор, Георги и Емил. Литургичните изпълнения бяха на хористи от храма под диригентството на Живка Манолова.

Като на всеки празник в църквата и днес богомолците имаха възможност и радост да станат съпричастни на благодатното литургично последование за възхвала и благодарност към Бог за великата Му милост. Възпоменаването на това радостно за всички събитие се съпровождаше с библейски четива, много молитви и признателност. Епископ Висарион, заедно със свещениците, освети принесените петохлебия, жито, вино и елей, прочетени бяха стотици имена за здраве и благополучие. Тези, които са постили и направили предварително изповед, получиха св. Причастие.

Негово Преосвещенство архиерейският наместник припомни на присъстващите в храма смисъла на празника. Днес, каза той, е началото на нашето спасение и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: „Радвай се, Благословена, чрез Която се обновява всяко творение; радвай се, Препрославена, чрез Която се спасява целият свят. Радвай се, Богоизбрана Отроковице, Пренепорочна Дево! Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!“

Той поздрави имениците и пожела здраве и мир в семействата им. Отечески благослови всички с призива да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта! Епископ Висарион преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Празникът завърши с изпълнение на песнопението „На многая лета“ и камбанен звън.

*

Утре вечер /петък/в храм „Св. Дух“ от 18.00 часа Негово Преосвещенство ще възглави Малко повечерие с Молебен канон и Богородичен акатист – втора статия

На 28 март /2 Неделя на Великия пост/ от 9 часа в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ епископ Висарион ще възглави светата божествена Литургия – Св. Григорий Палама.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вирни се горе