Детската рисунка има силата да каже „Не на цигарите!”

Детската рисунка има силата да каже „Не на цигарите!”

И през 2012 г. Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи, и Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания организират конкурса за детска рисунка „Не на цигарите”. Той е част от международен проект, чието 16-то издание включва също Италия, Македония и Румъния.

За основна идея на инициативата организаторите посочват възможността чрез творческа изява децата да придобият активно отношение към здравето като безусловна ценност, а към живота без цигарен дим – като формиращ избор и неотменимо право. Цел на международния проект е също да привлече вниманието на обществеността и медиите към здравето на децата и опасностите от цигарите в млада възраст. Според СЗО, при над 1 милиард възрастни пушачи, 700 хиляди деца (близо половината от всички деца по света) са пасивни пушачи. Така пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за световното здраве. За съжаление основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са тъкмо хората, на които са поверени щастието и благополучието на малкия човек – родителите и близките, пушещи в негово присъствие.

Според проучване на НЦОЗА, по-голямата част от учениците в България всеки ден прекарват часове наред в среда, където се пуши. Не по-малко тревожен е и фактът, че над 70% от анкетираните деца между 14 и 18 години са палили цигара. Пушат 28.2% от учениците на 13-15 годишна възраст, а около 14 на сто от тях са всекидневни пушачи. Над 7% от подрастващите казват, че са запалили първата си цигара на 7 години и по-рано, а за всеки девети това се е случило на възраст 8 – 10 години.

На фона на тази кратка статистическа справка силно изпъква нуждата от дейности, мотивиращи децата ни за живот без тютюнев дим. С традиция в тази сфера е ежегодният конкурс „Не на цигарите”. В надпреварата са поканени да участват всички деца на възраст от 5 до 11 години, а техниката и материалите са по техен избор. Крайният срок за изпращане на творбите е 10 май 2012 г. Адресът, на който се приемат за участие рисунките е: София, 1431, бул. „Акад. Ив. Гешов” 15, етаж 2, стая 21, Национален център по обществено здраве и анализи (за конкурса „Не на цигарите!”)

Определянето на рисунката – победител в конкурса ще се състои на 15 май. Както всяка година, председател на журито е художникът Иван Яхнаджиев. Според регламента като част от оценяващите ще се включат и 3 деца на възрастта на участниците, които също ще излъчат свой фаворит сред събраните рисунки. Голямата награда на конкурса е екскурзия до Рим заедно с победителите от другите държави-участнички. По традиция тя ще бъде присъдена за новаторско представяне на посланието „Не на цигарите!”. Останалите отличени малки художници ще получат предметни награди.

Желаещите да научат повече за условията на конкурса могат да посетят интернет сайта на НЦОЗА, www.ncpha.government.bg, както и сайта на Регионалната здравна инспекция – Смолян, www.riokoz-smolyan.com.

Вирни се горе