Детска полицейска академия официално стартира днес в Смолян

Детска полицейска академия официално стартира днес в Смолян

Повече от 30 деца, ученици от V до VIII клас от Пето ОУ “Юрий Гагарин” – гр. Смолян, са проявили желание да участват в тазгодишната Детска полицейска академия. Учениците ще се обучават в Академията веднъж седмично до края на месец април. За поредна 17 година се провежда детска полицейска академия, чието начало тази година бе поставено тържествено от директора на ОД МВР – Смолян, старши комисар Николай Димов. Той приветства младите полицаи, като им пожела успех и изказа искреното си желанието след приключването на Академията да се научат как да бъдат в помощ на полицията и да съдействат щом има нужда. Всички бъдещи полицаи получиха специално изработени тениски с официалното лого на ДПА.

На тържественото откриване на ДПА присъстваха още инспектор от ДПС при РУ-Смолян, г-жа Васка Манолова – Секретар на Местната комисия за борба с престъпността на малолетни и непълнолетни – Смолян към община Смолян, директорът на ОУ „Юрий Гагарин“ – г-жа Йорданка Дюлгерова, както и местни медии. И тази година Детската полицейска академия ще предложи на участниците много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната им безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата ще имат възможност да се запознаят със структурата на МВР, да се срещнат лично със служителите в тези служби и да научат от тях подробности за дейността им, ще им бъде разяснено какво е престъпление, видовете наказателна отговорност, как трябва да реагират, в случай че станат свидетели на престъпление. В сектор “Пътна полиция” децата ще имат възможност да затвърдят основните правила за пътна безопасност, след което ще се включат в акция заедно с пътните полицаи и ще раздават на участниците в движението брошури, изготвени от самите тях. Отново ще се проведе и едно от най-атрактивните занимания в рамките на Детската полицейска академия – стрелбата с малокалибрено оръжие. Ще бъдат организирани посещения в Районната служба ”Пожарна безопасност и защита на населението”, където участниците в Детската полицейска академия ще научат как да действат при пожар, при бедствия и ще се премерят сили в забавни състезания по пожароприложен спорт. Ще посетят и Регионалната дирекция “Гранича полиция”, където ще се запознаят с дейността на граничните полицаи. Предвиждат е и други занимания, които ще са интересни и вълнуващи.

Основната задача, която си поставя ОД МВР – Смолян, организирайки за поредна година Детска полицейска академия, е да утвърди правилното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип, да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решение, касаещи собствената (лична) безопасност.

Вирни се горе