Детска лятна школа под наслов „НАУЧИ БЪЛГАРСКОТО…“

Детска лятна школа под наслов „НАУЧИ БЪЛГАРСКОТО…“

От 2014 г. до момента, в рамките на две седмици през месец юли в сътрудничество с Регионален исторически музей „Стою Шишков” в Смолян Европейският информационен център „Европа Директно“ в Смолян осъществява инициативата Лятна школа „Ваканция в музея”.

Започната като мини проект по покана на „Европа Директно“ Смолян и осъществена в партньорство с музейните работници, целта на инициативата е утвърждаване значението на българските културни ценности – част от европейската съкровищница.

Школата цели осмисляне на свободното време на деца от 7 до 12 годишна възраст, чрез усвояване на нови знания и умения под формата на забавления в различни образователни модули. Като част от получените нови знания, децата научават много за европейските ценности, символите и историята на ЕС.

Тази година школата ще бъде под наслов „НАУЧИ БЪЛГАРСКОТО…“ и ще се проведе от 20 до 31 юли в сградата на Регионалния музей.

Всеки ден от седмицата ще бъде посветен на различна тема – поминъци и занаяти, български народни танци, инструменти и носии, традиционни родопски ястия, символи на ЕС.

Професионален хореограф ще провежда ежедневни занимания, свързани с българския фолклор. Децата ще изработват кукерски маски и сувенири от природни материали, ще конструират макети на бъдещия Смолян, ще направят фейс-арт със знамената на държавите от Европейския съюз.

Като част от мерките, свързани с извънредната епидемична ситуация, групите ще са с до 15 участника, децата над 10-годишна възраст ще да бъдат с маски, ще се съблюдава за поддържане на дистанция, поддържане на хигиена и дезинфекция, фолклорните занимания ще се провеждат на открито.

Като партньори в инициативата са привлечени: Община Смолян и Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“.

„Европа Директно“ – Смолян

Вирни се горе