Децата на Момчиловци на поход по пътеката „Торнал е Тодьо” /СНИМКИ/

Децата на Момчиловци на поход по пътеката „Торнал е Тодьо” /СНИМКИ/

По повод световния ден на здравето – 7 април,Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, НЧ ”Светлина 1925”, с.Момчиловци и учениците от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” проведоха поход по пътеката „Торнал е Тодьо” по надслов „Здрав дух, здраво тяло”.

От центъра на родопското село, дало началото на селския туризъм в Орфеевата планина Момчиловци, тръгва интересна екопътека, носеща името на известната родопска песен „Торнал е Тодьо“.

Маршрутът на екопътеката е кръгов. Той започва от центъра на селото и разкрива хубостта на природата, богатството на растенията и природните забележителности, намиращи се край Момчиловци.

Тя минава през два от 27-те параклиса край Момчиловци „Света Петка“ и „Свети Свети Петър и Павел“, през скалните феномени Кърджалийски и Дупчов камък и завършва при Радичоската чешма, построена от хаджи Неделчо Канев. В началото на екопътеката може да се запознаете с исторически данни от табелите поставени там. Продължавайки по маршрута, на беседката зад параклиса „Свети Петър и Павел“ имате възможност да направите кратък отдих.

Стигайки скалния феномен Кърджалийски камък ще се запознаете с историята на песента, дала името на екопътеката „Торнал е Тодьо“, написана от двама младежи от Момчиловци, които поради недоимък не отишли на своя абитуриенски бал. Скалният феномен е известен от векове, тъй като именно от тук тръгвали мъжете на гурбет. Радичоската чешма в края на маршрута е образец на Момчиловската каменоделна школа, чийто дюлгери се смятат за едни от първите майстори на камъка в Родопите. Неделчо Канев, авторът на чешмата, както и на камбанарията на църквата в Момчиловци се обучавал на каменоделство в Италия. Край чешмата са поставени табели, които ще ви запознаят с типичното за Родопите строителство и по-специално със специфичните, китни родопски къщи.

Екопътека „Торнал е Тодьо“ е изградена посредством проект на местното читалище „Светлина 1925”, реализиран с подкрепата на платформа „Активни граждански общности чрез читалищата в България – АГОРА”, фондация „Америка за България”, община Смолян, кметството в Момчиловци и горовладелски кооперации.

Децата пожелаха да започнат маратон на четене с книги, които са от творчество на Константин Канев – Отец Канев е от хората с чисто сърце и неподкупност, с ярко присъствие в мислите и живота на хората, преди и сега. За да имаме здрав дух в здраво тяло трябва да опознаем природата, културата и духа наш. Да опазим, съхраним и обичаме всичко това.

И както казва духовният стожер на Родопите – „Сега живеем богато, много неща имаме, но нещо пак не ни достига. Това са любов и доброта”.

“Благодарим на учениците от 3 и 4 клас и техните класни ръководители г-жа Кетева и г-жа Карапаунова от от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” за реализирането на инициативата”, съобщи за SmolyanNews.com секретарят на читалището Васка Мавродиева.

Вирни се горе