Деца от Смолян и Куклен посрещнаха русначета в манастира „Св. св. Козма и Дамян“

Деца от Смолян и Куклен посрещнаха русначета в манастира „Св. св. Козма и Дамян“

Очаквано приятно преживяване имаха в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“

деца доброволци от Неделното училище към храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ – Смолян. За една седмица бяха на духовен лагер там, което съвпадна с гостуването на руска група в светата обител. Смолянските деца заедно с деца от Куклен, изучаващи Православие с учителката Теодора Оджакова, бяха щастливи да посрещнат групата деца, техни преподаватели и родители от Санкт Петербург, Русия, водени от отец Константин от Епархията на Санкт Петербург.

Красив камбанен звън извести пристигането на гостите, предвождани от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Посрещнати бяха от майка Анастасия, отец Георги, послушница Боряна и децата. В манастира пристигна и Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений – първи викарий на митрополит Николай.

Домакини и гости влязоха в едноименния старинен манастирски храм да се помолят, разгледаха новопостроения параклис „Покров Богородичен“, красивото и цветно дворно пространство, стаите за настаняване. После всички заедно седнаха на Петровопостна, но вкусна манастирска трапеза. На вечерята присъства и областният управител на Пловдив Здравко Димитров като домакин на гостите и подкрепящ дейността на Митрополията. Митрополит Николай благослови всички и на чист руски език каза на гостите: „За нас е голяма чест и духовно радост да ви посрещнем в светата обител. Нас завинаги ни свързват Православната вяра и Кръщението в Светия Дух. На многая и благая лета!“ Отец Константин от Епархията на Санкт Петербург отвърна: „Прекрасно беше. Съжаляваме, че си тръгваме. Действително се почувствахме свързани и близки, посещавайки манастирите в Пловдивска епархия, забележителните старинни храмове, културните ви паметници и паметниците на руско-българската дружба, взаимните ни молитви… На многая лета! От сърце благодарим. Спаси, Боже!“

Руската делегация с ръководител отец Константин бе на посещение в Пловдив по покана на областния управител Здравко Димитров и с любезното съдействие на Пловдивска митрополия и лично на митрополит Николай. Бяха настанени напълно безплатно в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“ с грижа от монахините. В групата имаше девет отличника от различни училища от Санкт Петербург, както и техни преподаватели и родители. Шестима десетокласници от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив помагаха на гостите, за да се чувстват добре, сподели Снежана Александрова – началник на отдел „Координация и европейска интеграция“ в Областната администрация в Пловдив, преводач на групата. От страна на Митрополията гостите бяха придружавани от завеждащ Културно-просветния отдел Недка Чолакова.

Гостуващите в Пловдив деца от Русия посещават различни християнски школи и неделни училища в града на Нева. Изучават Православие, рисуват, пеят, обучават се в ръкоделие и се занимават с различни творчески дейности, допълни още Александрова. Посещението в Пловдив е желание да се запознаят с историята, архитектурата и културните забележителности на града и да научат повече за нашата обща история.

Пловдив и Санкт Петербург са побратимени градове от 1989 г., а през 2015 година е подписан меморандум за сътрудничество.

Росица Примовска

Вирни се горе