Десетки миряни дойдоха на параклиса „Свети Спас” над Райково, за да почетат Христовото Възнесение

 Десетки миряни дойдоха на параклиса „Свети Спас” над Райково, за да почетат Христовото Възнесение

Спасовден е важен празник не само за райковци и шофьорите, които празнуват днес своя професионален празник. През 1990 г. инициативен комитет започва възстановяването и разширяването му. Години наред негов председател е Михаил Бодуров. В продължение на 30 години Бодуров, заедно с немалко свои съмишленици и приятели, с дарители от цялата страна, успяват да надградят малкото дървено параклисче, за да бъде днес величествен храм, а пространството около него да бъде облагородени и приятно за хората. Бодуров посочи, че е щастлив, защото неговото дело днес се продължава от наследниците му. Спасовден е голям духовен празник за всички вярващи. Празник и за всички нас, които ежедневно пътуваме. Празник за всички шофьори. Присъстващите благодариха на Георги Миховски и всички дарители, които не жалят сили и средства, за облагородяването на това свято място. Параклисът е построен през 1937 г. със средства на големия райковски родолюбец д-р Никола Герджиков.

Край „Св. Спас“ днес бяха дошли кметът Николай Мелемов, зам. областните управители Адриан Петров и Владимир Гърбелов, общински съветници и много смолянчани. Беше раздаден благословен курбан, приготвен в 6 казана, а хората продължаваха да се стичат тук през целия ден, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и благополучие и да се поклонят пред иконата на Възнесение Господне.

Светата литургия по повод на празника Възнесение Господне бе отслужена от архимандрит Висарион. В богослужението участваха още протойерей Живко Желев – председател при църквата „Св. Теодор Стратилат“, към която е параклисът, иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, и църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова. Отслужен бе и водосвет за здравето и благоденствието на миряните.

За доброто настроение на празнуващите имаше и музикална програма, в която участваха оркестър „Момчиловци” и самодейци от читалище „Орфееви гори” –кв.Райково.

Вирни се горе