Денят на СветиСв. Лаврентий - патрон на готвачите

Денят на СветиСв. Лаврентий - патрон на готвачите

Християнската църква почита паметта на свети мчк Архидякон Лаврентий – той е бил главният от седемте дякони (архидякон) в Рим по време на император Валериан (3-ти век), който преследвал християнската църква, за да присвои богатствата й. Римският управител залавя папа Сикст, увещава го да принесе жертва на боговете и да се отрече от вярата си, но той отказва. Когато го повеждат на смърт светия отец поръчва на Лаврентий да раздаде на бедните църковното имущество. Той раздал на бедните и безпомощните парите, пазени в църквата и посветил последните си дни в служба на Бога.

Римският управител заповядал да го заловят и затворят и поискал от него да предаде скритите църковни съкровища. Лаврентий събрал всички сиромаси, които Църквата издържала и заявил: “Ето съкровищата на християнската църква”. След това той бил изтезаван до смърт. На датата на неговата смърт – 10 август, е обявен за светец от римската църква. Този ден се отбелязва от католическата и от православната църква.

Денят на Свети Лаврентий – патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на 10 август 2005 г. за първи път в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Вирни се горе