Денят 6 август: Преображение Господне

Денят 6 август: Преображение Господне

Днес е празникът Преображение Господне. Той е установен още в първите векове на християнството.

На Преображение Господне, във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична Св. Литургия. В Софийска епархия епископ Йоан ще оглави Божествена Св. Литургия.

По традиция, с особена тържественост се отбелязва празникът в Преображенския манастир, край Велико Търново. Във Вълчи дол – Варненско, богослужението в местната църква „Св. Димитър” за празника ще оглави Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. В Гоце Делчев, в църквата „Св. Богородица” ще служи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил. Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави богослужението във Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици”, недалеч от Ботевград. На този ден според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им.

На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се пробръща – започва да върви към есента и студа.

Вирни се горе