Ден на... какво ли не

Ден на... какво ли не

Почти всеки ден е посветен на нещо. Тоалетната например се почита на 19 ноември, сънят – на 18 март. Дори на главоболието е отреден ден. “Дойче веле” предлага списък, който да ви помогне да сте в крак със световните дни тази година.

В началото бе мирът

1 януари е Ден на световния мир. На 4 януари се чества азбуката на слепите, а на 6-и се почита Африка. На 16-и се чества Денят на религията, мигрантите и бежанците.

Какво още отбелязваме през този месец? 17 януари е приет за рождения ден на изкуството, а 18-и пък е Световният ден на снежния човек. Който обича милувките, трябва да почете подобаващо 21 януари, когато се чества Денят на гушкането. И ергените си имат ден

На втория ден от втория месец на годината се почитат влажните региони. 8 февруари пък е ден на сигурния интернет, а 13-и е денят на ергените и момите. На 20 февруари се чества Денят на социалната справедливост, а на 21-и – този на майчиния език. В края на месеца – на 28 февруари, се отбелязва Денят на редките болести.

И Пи празнува

Ако обичате да прекалявате с мазните и нездравословни храни, то поне на 7-и март можете да направите кратка пауза и да отбележите подобаващо Деня на здравословното хранене. На 14-и март пък се чества числото Пи.

На 15 март е Денят на гърба, а на 18 – на съня. Гората и поезията се почитат на един и същи ден – на 21 март. А 26 март пък е отреден на равнопоставеността в заплащането.

Да полеем деня на бирата с бира

На 2 април честваме Деня на детската книга. А на 7-и този на здравето. На 16 април пък е Денят на гласа. Паметниците също си имат свой ден – те се почитат на 18 април. Любителите на германската бира пък могат да й се насладят подобаващо на 23 април – тогава е нейният ден.

На 26 април се почита духовната собственост. 27 април пък е особено богат на чествания – тогава се почитат графиците, секретарките, дизайнът и шумът. През април се чества и танцът – на 29-и, както и вените – на 31-и. Слънце, смях и труд

1 май освен че е Ден на труда, е и Ден на смеха. 3 май е ден на слънцето, а 6-и е приет за Ден срещу диетите. На 14 май се почитат магазините, а на 15-и музеите и семейството.

През май има още няколко паметни дати – на 17-и е Денят на телефона, на 23-и се почитат костенурките, а на 25-и – носната кърпичка. Месецът завършва с Деня на храносмилането – на 29-и и Деня на непушачите – на 31-и.

Бащите и… леките жени

Месец юни започва с Деня на млякото, земеделците и писмата. На 2 юни се почитат както бащите, така и леките жени, а на 3-и юни честваме колелото.

На 9 юни е Денят на аптеката, на 12-и – този на градините. Вятърът също си има ден – 15 юни. 19 юни пък е Световен ден на придвижването без кола. 21 юни е Ден на музиката и защитата от слънцето. На 27 юни се отбелязва Денят на наркотиците, мечките и мобинга.

Kiss me, baby!

6 юли е един от най-хубавите дни в годината – тогава се почита целувката. През юли има още няколко дати, които заслужават да бъдат споменати. На 21 юли се отдава почит на жертвите на наркотиците, както и на съпротивата срещу Хитлер. 29 юли пък е Ден на системните администратори. А последният ден от юли е посветен на приятелството.

Мър-мър, и аз празнувам!

И мъркащите животинки си имат ден за празнуване – 8 август е Денят на котките. Пишещите с лявата ръка пък могат да се чувстват почетени на 13 август – тогава е Денят на левичарите. А 15-и август е Ден на Панамския канал.

Нека всички въдичари захвърлят въдиците поне на 22 август, за да уважат рибите! На 23 август пък светът си спомня за жертвите на нацизма, сталинизма, както и за тези на търговията с хора.

Родино моя

На 3-и септември отбелязваме Деня на родината, а на 5-и – този на главоболието. Десетият ден от месеца е посветен на Спешна помощ, а 11-и септември – на бездомните.

И озоновият слой си има ден – на 16-и септември. 18-и пък е приет за Световен ден на гробището, а 28-и – на бяса. На 30-и септември спокойно можете да прекалите с кафето – все пак тогава му “отдаваме почит”. На същия ден почитаме освен това преводачите и белия хляб.

Да попеят пенсионерите

На 1 октомври има три повода за празнуване – почитат се музиката, вегетарианците и пенсионерите. 9-и октомври е Ден на пощата, а 11-и – на самодоволните. На 14-и хапнете поне едно яйце, тогава се отбелязва Денят на яйцата, но и Денят на стандартите. 31 октомври пък е Ден на вещиците и пестенето.

Ябълката

На 1 ноември празнуват веганите, на 3-и – мъжете, на 8-и – чистачките, а на 11-и – всички, които обичат ябълки. През ноември има още няколко почетни дати. На 17-о число от месеца се почитат философията и студентите. На 19-и отбелязваме Деня на тоалетните. А 26-и е Ден на списанията и Международния ден без покупки (Buy Nothing Day).

Срещу корупцията

На 8 декември празнуват не само българските студенти. Тогава се почитат и детските телевизионни програми. На 9-и всички задружно се изправяме срещу корупцията, а на 10-и почитаме музикалните хорове.

Годината завършва с Деня на планинските върхове – на 11-и декември, и с дните на есперантото (15-и декември) и мигрантите (18-и декември).

Вирни се горе