"Ден на изкуствата” ще се проведе в музея

"Ден на изкуствата” ще се проведе в музея

В началото на месец януари стартира проект „Музеят – привлекателен център за разностранната си публика” на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян по Програма „Публики” 2011 г, с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Целта на проекта е възстановяване, съхраняване и популяризиране на местната традиционна култура с цел предаване на специфични умения и ценности на представители на младото поколение.

Проектът е на стойност 2500 лв. Предложението е разработено от Донка Симеонова – уредник в музея и Захарина Куцева – преподавател в Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян. Изпълнението на проекта се извърши в рамките на 4 месеца и се реализира в партньорство с Училищно настоятелство при Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян.

До момента, съгласно дейностите по проекта, учениците от Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян се обучаваха в творческите ателиета в изработването на плъсти и зунки, под ръководството на Галина Ганова. По време на урока „Диалог между минало и съвременност” участниците в проекта се запознаха с различните техники за изработване на плъсти и зунки. Акцент на проекта е инициативата „Ден на изкуствата”, която ще се проведе на 26 април 2012 г. (13:00 – 16:00 часа) в експозиционните зали на музея, съобщиха от РИМ. Ще бъдат представени четири работни къта: ателиета за плъсти, изработване на зунки, рисуване и дърворезба. Лекционно и практическо обучение на участниците ще извършат директора на Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян Симеона Савова-Коруева – художник и майстор-текстил Галина Ганова. Ще има демонстрации, дискусии и споделяне на интереси.

Ревю на облекла, акцентиращи върху родопските зунки, ще представят учениците от Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян в съпровод на гайдарски състав при ПГИ “Карл Маркс” – Смолян и емблематичния гайдар Стою Чонгаров от оркестър „Сто каба гайди”.

Участниците в ателиетата, проведени в Деня на изкуствата, ще имат възможност да покажат изработените от тях творби в аранжирана временна изложба „Изкуството – диалог между минало и съвременност” в експозиционните зали на музея през месец май.

Клуб “Аз фотографът” при ПМГ „Васил Левски” по проект „Успех”, с ръководител известния фотограф Сашо Сарандалиев ще открият изложба „Музеят във фотообектива” и ще направят фоторепортажни снимки на Деня на изкуствата, които в бъдеще ще допълнят изложбата. На събитието е поканен главен експерт в Национален фонд “Култура” Емил Върбанов, обясниха от музея.

Вирни се горе